Sos pentru paste umplute

Când ați devalizat ultima oară supermarketu’, probabil ați avut grijă să vă faceți și provizii de paste (nu pentru Paște). Paste lungi sau scurte, cu sau fără ou, albe, portocalii, roșii, verzi, negre sau tricolore, simple sau umplute. Să fie acolo, în caz de nevoie. Ca să nu le mâncați doar cu pâine (mai aveți făină? dar drojdie?) sau chiar goale, vă propun un sos. Merge foarte bine cu pastele umplute, cum ar fi binecunoscutele tortellini, dar nu numai.

101

Ce vă trebuie?

  • 200 g smântână nefermentată cu minim 30% grăsime;
  • 20 g unt cu minim 80% grăsime;
  • 2 – 3 căței de usturoi;
  • 50 g brânză tare “de firmă” dată prin răzătoarea mică (Parmigiano Reggiana, Grano Padana, Pecorino Romano);
  • ½ linguriță de busuioc uscat (dacă aveți voie la piață, puteți înlocui cu busuioc proaspăt);
  • frunzele de pe 2 – 3 tije de pătrunjel verde (tot așa, doar dacă vă încumetați să ieșiți până la Aprozar);
  • Sare (nu prea multă) și piper mixt proaspăt râșnit – după gust.

Cum procedați?

Curățați usturoiul și feliați-l subțire.

102

Spălați, scurgeți bine și tocați frunzele de pătrunjel.

103

Dacă n-ați luat “parmezanul” (denumire generică pentru brânzeturile DOP enumerate mai sus) gata răzuit, executați și această operațiune.

Luați o cratiță mică și topiți în ea untul.

104

Căliți în untul topit usturoiul, nu mai mult de 30 – 40 de secunde. Asezonați cu sare și piper.

105

“Stingeți” cu smântână, adăugați parmezanul ras, lăsați să clocotească la foc mic circa 2 minute, amestecând continuu.

106

La final, adăugați busuiocul și pătrunjelul.

107

108

109

Turnați sosul fierbinte peste pastele pregătite conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

110

Dacă pastele n-au ambalaj (la cooperativă se vindeau, pe vremuri, și paste în vrac, ca acum la Kaufland sau la Cora), ori ambalajul nu conține instrucțiuni (ex-clus), ghinion! Totuși, ca să nu rămâneți nemâncați, vă spun eu ce să faceți: puneți la fiert cam 1,5 – 2 L de apa (pentru 250 g de paste) cu o linguriță (rasă) de sare. În apa clocotită lăsați să fiarbă pastele cam 8 minute (dacă sunt tortellini), apoi scurgeți-le, fără a le clăti.

Vinul este la alegere:

_111

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.