Sos pentru dovlecei (vinete) la grătar

100Dacă nu i-ar lipsi un ingredient esențial – parmezanul – am putea să-i zicem chiar pesto. Cum este produs doar din materii prime de natură vegetală, o să-l botezăm simplu, sos. Un sos ușor de pregătit, din câteva componente, marea majoritate aflate la îndemână.

Ce vă trebuie?

  • 2 legături de pătrunjel proaspăt;
  • ½ legătură de mărar;
  • 1 – 2 căței de usturoi;
  • O rămurică mică de cimbru;
  • 1 linguriță de semințe de pin (găsiți la Plafar ori la magazinele naturiste, dar și în hypermarket) crude sau rumenite puțin într-o tigaie fără ulei;
  • 5 – 7 linguri de ulei de măsline;
  • 1 – 2 lingurițe de zeamă de lămâie;
  • Sare și piper – după gust.

Cum procedați?

  • Mai întâi spălați bine verdețurile și scurgeți apoi apa în exces (le puteți stoarce ușor);
  • Curățați usturoiul și feliați-l;
  • Dați prin blender (robot) semințele de pin împreună cu usturoiul și cimbrul;
  • Adăugați pătrunjelul, apoi mărarul și mixați până la omogenizare;
  • În pasta astfel obținută adăugați zeama de lămâie și uleiul, apoi mixați iarăși până la încorporarea completă;
  • În final potriviți gustul de sare și piper.

Sosul acesta se potrivește foarte bine la dovleceii sau vinetele feliate și rumenite pe grătar, ori în tigaia grill. Îl puteți pregăti cu o zi înainte de ieșirea la iarbă verde, păstrându-l în frigider, într-un borcan închis cu capac.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “Sos pentru dovlecei (vinete) la grătar

  1. Pingback: Pui Tikka la grătar | Food and beyond…

  2. Pingback: Sos de pătrunjel și usturoi | Food and beyond…

  3. Pingback: Baiț cald pentru vânat – o rețetă a lui Radu Anton Roman | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.