Sos de usturoi copt

300De mai multe ori v-am recomandat ca la fripturile pregătite la cuptor să folosiţi căţei de usturoi întregi, necurăţaţi. Pentru ca usturoiul să-şi elibereze aromele în tava cu friptură este suficient să-l zdrobiţi uşor, cu latul cuţitului. Odată friptura terminată, se coace şi usturoiul, care rămâne în coajă, fără să se împrăştie peste tot. Sfatul meu este să nu-l aruncaţi, ci să-l folosiţi ca ingredient pentru un sos accesibil şi celor care nu se împacă cu gustul sau mirosul de usturoi crud, ori au un organism mai sensibil.

Tehnologia este extrem de simplă, iar sosul rezultat se îmbină foarte armonios cu carnea de miel, porc sau pasăre pregătită la cuptor.

Am pregătit nişte coaste de miel la cuptor, iar pe lângă ele am pus şi câţiva căţei de usturoi necurăţaţi, uşor zdrobiţi.

Când friptura a fost gata, am cules căţeii din tavă şi le-am colectat miezul copt prin presare între degetul mare şi arătător.

La pasta de usturoi copt am adăugat puţină sare marină şi una – două linguriţe de chefir (asta am găsit la îndemână, dar puteţi folosi şi alte lactate: sana, iaurt, smântână etc). Am omogenizat compoziţia, după care am adăugat chefir până când am obţinut cantitatea dorită şi gustul potrivit. Nu sunt cantităţi exacte, totul depinde de gusturile fiecăruia.

În final, sosul de usturoi copt a stat alături de coastele de miel, un piure de ţelină cu ceapă verde, vreo câteva legume aburite (broccoli şi morcov) şi o salată de sfeclă roşie cu hrean. Totul stropit cu Fetească Neagră. Cu sec 😉

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

1 thought on “Sos de usturoi copt

  1. Pingback: Pastă de usturoi copt pentru friptură | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.