Sos de lămâie cu cimbru şi oregano

100Un sos cu o aromă aparte, utilizabil atât pentru a marina, cât şi pentru a găti carnea de pui. Aveţi nevoie de o lămâie, vreo patru căţei de usturoi, cam două linguri de ulei de măsline, 100 mL vin alb sec, câte ½ linguriţă de oregano şi cimbru (uscate). (Aceste cantităţi vă sunt suficiente cam pentru 800 g – 1 kg piept de pui).

Radeţi coaja lămâiei şi stoarceţi sucul. Curăţaţi şi tocaţi usturoiul. Încingeţi uleiul într-un vas mai înalt şi adăugaţi usturoiul. Lăsaţi-l cam 1 minut, amestecând continuu. Nu-l lăsaţi să se rumenească. Adăugaţi sucul şi coaja de lămâie, vinul, oregano şi cimbrul. Daţi un clocot. Dacă vreţi să folosiţi sosul drept marinadă, lăsaţi-l să se răcească. Dacă vreţi să gătiţi cu el, utilizaţi-l aşa fierbinte.