Sos de iaurt cu mentă – Raita

100Peste tot unde se cresc animale pentru lapte o să găsiţi o formă sau alta de iaurt. Iar acest iaurt, cu siguranţă îl veţi întâlni ca ingredient principal în vreun sos rece. Dacă în Levant şi în sudul Balcanilor vă veţi întâlni cu Tzatziki (sosul de iaurt cu castraveţi şi usturoi), în Pakistan, India şi Bangladesh veţi descoperi Raita. Există foarte multe varietăţi de Raita, toate având în comun iaurtul. Poate conţine diverse legume (roşii, ceapă, castraveţi, morcovi, dovleci, cartofi), ierburi (mentă, spanac) şi chiar fructe (ananas, banane, mango, struguri). Uneori se condimentează cu chimion, usturoi, ghimbir, muştar negru, ardei iute, alteori nu.

Un sos Raita care vine „din partea casei” alături de mâncărurile picante în restaurantele cu specific pakistanez sau indian din întreaga lume este cel cu mentă. Are o culoare verde caracteristică şi aroma de neconfundat a mentei, evident. De obicei conţine doar iaurt şi mentă, eventual castravete (la fel ca şi Tzatziki) şi are scopul de a mai tempera din iuţeala preparatelor specifice indiene. Un astfel de sos, cu ingrediente accesibile şi puţine, puteţi să-l preparaţi rapid.

Ce vă trebuie?

  • 150 g iaurt natural (conţinutul de grăsime contează mai puţin, sosul este destul de fluid);
  • o legătură de frunze proaspete de mentă;
  • 2 fire de ceapă verde (opţional, pentru decor);
  • 1 castravete mediu (tot opţional, întrucât se poate face şi fără);
  • ¼ linguriţă de sare;
  • 2 linguri de ulei de măsline (extravirgin, de preferat);
  • un praf de piper amestec (roşu, verde, alb, negru) proaspăt râşnit, pentru decor.

Cum procedaţi?

  • Desprindeţi frunzele de mentă de pe tulpini, spălaţi-le şi scurgeţi-le bine;
  • Tocaţi fin menta (un robot sau un blender face treaba asta foarte bine);
  • Dacă vreţi să adăugaţi şi castravete, trataţi-l la fel ca pentru Tzatziki (vezi aici);
  • Amestecaţi viguros menta (şi eventual castravetele) cu iaurt, potriviţi de sare;
  • Adăugaţi uleiul de măsline şi amestecaţi până se încorporează tot uleiul şi obţineţi un amestec omogen;
  • Decoraţi cu frunze de mentă, inele de ceapă verde şi piper proaspăt măcinat.

Se ţine la rece până în momentul servirii. Este un foarte bun acompaniament pentru măncărurile picante pe bază de pui, miel, sau legume. Se poate folosi şi ca sos pentru înmuiat lipia specifică indiană (naan). Cum n-am găsit naan, l-am înlocuit cu tortillas de supermarket 🙂 .

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

4 thoughts on “Sos de iaurt cu mentă – Raita

  1. Pingback: Pui Tikka la grătar | Food and beyond…

  2. Pingback: Pui Tikka la grătar | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.