Sos de brânză Gorgonzola

SG001Un sos alb, aromat, care se împacă foarte bine cu carnea de pui, dar merge şi la alte clase de fripturi. Dacă aveţi curiozitatea (şi timpul) Google vă pune la dispoziţie peste 300 000 de pagini care fac referire la acesta.

Iată cum îl fac eu:

În primul rând, când vă apucaţi de acest sos, ascundeţi făina şi amidonul! Nu stricaţi bunătatea de sos. Se poate face şi puţin mai gros dacă folosiţi ingrediente de calitate, în proporţii corespunzătoare.

 

SG002SG003SG004SG005SG006SG007Ingrediente:

  • 25 g unt
  • 200 g brânză Gorgonzola ( o prefer pe cea picantă, sosul iese mai aromat)
  • 200 mL smântănă de gătit grasă (folosesc „La Dorna” cu 32% grăsime)
  • 50 – 100 mL lapte (la nevoie, dacă vreţi un sos mai subţire)
  • 50 mL vin de Xeres (la nevoie se poate înlocui cu Sherry sau chiar cu un vin alb, sec)
  • 50 g nuci curăţate, rupte în bucăţele potrivite şi prăjite puţin într-o tigaie fără ulei
  • ceva verdeţuri (la alegere: rondele de ceapă verde, pătrunjel, mărar, oregano)
  • piper negru (sau mozaic) proaspăt râşnit

Modus operandi:

SG008SG009SG010SG011SG012SG013Topiţi la flacără foarte mică untul într-o crăticioară din inox. Aveţi grijă să nu-l ardeţi. Peste untul topit adăugaţi vinul de Xeres, daţi un clocot şi adăugaţi apoi jumătate din cantitatea de smântână. Fierbeţi uşor, amestecând, cam 4 – 5 minute. Adăugaţi apoi brânza tăiată în cuburi şi amestecaţi continuu până când brânza se topeşte. Adăugaţi restul de smântână, nucile prăjite şi  mai daţi un clocot. Dacă este nevoie, reglaţi consistenţa cu adaos de lapte. Potriviţi de piper (sarea nu mai este necesară, brânza având destulă), adăugaţi verdeţurile şi omogenizaţi. Se serveşte cald. Puteţi să-l reîncălziţi ulterior însă nu la microunde!

Spor la treabă!

SG016 SG014 SG015Rezultate similare se obţin dacă înlocuiţi brânza Gorgonzola cu alte brânzeturi cu mucegai nobil verde (Roquefort) sau albastru (Bleu d’Auvergne, Paladin). Evident, în aceste condiţii nu se va mai numi „sos Gorgonzola” 🙂

SG017

7 thoughts on “Sos de brânză Gorgonzola

  1. Pingback: Piept de pui în haine italiene | Food and beyond…

  2. Pingback: Tagliatelle cu sos Gorgonzola | Food and beyond…

  3. Pingback: Pui Gorgonzola cu ciuperci | Food and beyond…

  4. Pingback: Garnituri pentru pulpele de pui nădușite în vin alb | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.