Sos cu jambon și parmezan pentru paste

100Pe vremea când îmi petreceam concediul în hoteluri all inclusive, de unde mă întorceam cu cel puțin 3 kg în plus (și nu în bagaje), am observat un fenomen aparent ciudat. Deși oferta de preparate, atât la prânz cât și la cină, era deosebit de variată, majoritatea copiilor se hrăneau cu paste (dacă n-aveau pizza sau hamburgeri la îndemână). Am pus fenomenul pe seama faptului că așa au fost obișnuiți în familie, de către niște părinți care nu aveau îndemânarea sau timpul necesare pentru a le oferi și altceva. Într-adevăr, pastele sunt printre cele mai ușor și mai rapid de preparat alimente, sunt sățioase (adică țin de foame), însă au un “mic” dezavantaj: consumate frecvent și în cantități mari, îngrașă. Și dau dependență, aș zice eu, văzând acei copii a căror dietă era bazată pe paste, pizza, chips și cola. Da, când ești în criză de timp în bucătărie poți apela la un astfel de subterfugiu, cu condiția să nu devină obișnuință. Iată în cele ce urmează o astfel de soluție “de criză”, un sos alb pentru paste, preparabil în zece minute ori chiar mai puțin. Cantitățile de mai jos sunt doar pentru o singură porție.

Ce vă trebuie?

  • 2 felii (circa 50 g) jambon crud uscat (Pădurea Neagră de la Reinert se potrivește foarte bine);
  • 30 + 10 g brânză tare (Parmigiana Reggiano, Grana Padano sau Pecorino Romano);
  • 25 g unt de calitate (80% grăsime);
  • 75 mL vin alb sec, Riesling Italian, de exemplu;
  • 1 crenguță mică de rozmarin proaspăt;
  • ¼ linguriță piper mozaic proaspăt râșnit.

Cum procedați?

  • Cele 30 g brânză se dau prin răzătoarea mică și se vor încorpora în sos;
  • Restul de 10 g se dau prin răzătoarea mare, peste pastele cu sos, direct în farfurie;
  • Jambonul se taie în fâșiuțe late de 1 cm, pe lățimea feliei;
  • Se topește untul într-o crăticioară, la foc mic;
  • În untul topit se adaugă jambonul și firele de rozmarin, călindu-se 2 minute, după care se stinge totul cu vin;
  • Se lasă să clocotească la foc mic 2 – 3 minute, după care se încorporează brânza (am utilizat Grana Padano, dar, așa cum vă spuneam, puteți folosi parmezan sau pecorino);
  • Se fierbe totul la foc mic încă 2 minute amestecând continuu, după care se adaugă piperul.

În paralel se fierb și se scurg pastele, se așează în farfurie, se toarnă apoi peste ele sosul fierbinte și se rade deasupra restul de brânză. Nu vă recomand un anumit tip de paste, vă spun doar ce-am făcut eu, cu toate că sunt convins că o să-mi atrag nenumărate critici din partea puriștilor bucătăriei italiene (și nu numai). Am folosit niște paste rămase de la prânz: tortellini cu spanac și ricotta, precum și tagliolini ușor picante pe care le-am reîncălzit (da, exact: în cuptorul cu microunde!!!). Ideea este că masa a fost gata în 10 minute, incluzând în acest timp și porționarea jambonului și mărunțirea brânzei. Mai mult a durat răcirea vinului: același Riesling Italian folosit pentru pregătirea sosului.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.