Sos cu frunze de sfeclă roşie

100

Până nu de mult am trăit cu convingerea că frunzele de sfeclă roşie pot fi utilizate, cel mult, doar pentru furajarea animalelor. Când am observat pe tarabele din piaţă frunze de sfeclă roşie alături de lobodă, ştevie, spanac, salată, această convingere a cam început să se clatine. Aşa că am început să mă documentez şi am aflat noutăţi (cel puţin pentru mine). Una dintre ele am să v-o împărtăşesc mai la vale. Este vorba de un sos care se împacă de minune cu peştele fript sau copt. L-am testat şi cu şalău, şi cu biban, şi cred c-o să meargă şi cu păstrăv.

Reţeta de bază am descoperit-o într-o carte a unui gastronom basc (adicătelea din Ţara Bascilor), Xabier Gutiérrez: „1000 reţete pentru începători şi bucătari amatori” (Ed. Litera Internaţional, Bucureşti, 2008). Am respectat-o în linii mari, însă pe ici pe colo am mai „foodandbeyondit-o” (Încă un termen care vă intra în istoria artelor culinare. Sau nu).

Ce vă trebuie?

  • 6 – 10 frunze tinere de sfeclă roşie, din care reţineţi doar partea verde;
  • 2 cepe verzi (una albă, una roşie sau cum aveţi la îndemână);
  • 2 căţei de usturoi;
  • 1 cartof alb, potrivit (cca. 100 g ± 20%);
  • 5 – 6 sâmburi de migdale crude;
  • 2 – 3 mieji de nucă;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 2 căni de apă (400 – 500 mL);
  • 1 pahar de vin alb, sec (150 mL);
  • 1 linguriţă de zahăr;
  • ½ linguriţă sare;
  • ½ linguriţă piper mozaic proaspăt râşnit.

Cum procedaţi?

  • Mai întâi prăjiţi migdalele şi nucile într-o tigaie antiaderentă bine încinsă, fără ulei, până când încep să se rumenească (2 – 3 minute, nu mai mult);
  • Curăţaţi cartoful şi tăiaţi-l în cuburi mici (ca pentru piure);
  • Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi feliaţi-le în rondele subţiri;
  • Spălaţi bine frunzele de sfeclă, îndepărtaţi tija roşie, iar partea verde tocaţi-o potrivit de mare;
  • Încingeţi uleiul şi căliţi uşor ceapa şi usturoiul, cam 1 – 2 minute, la foc mediu;
  • Adăugaţi cartoful tăiat şi înăbuşiţi-l împreună cu ceapa şi usturoiul încă 1 minut;
  • Adăugaţi frunzele de sfeclă, amestecaţi bine preţ de-un minut după care stingeţi cu apă şi daţi un clocot;
  • Acoperiţi tigaia şi fierbeţi totul la foc mic, amestecând sporadic, cam un sfert de oră;
  • Adăugaţi vinul şi zahărul, mai daţi un clocot şi mai fierbeţi încă 5 minute (pentru eliminarea alcoolului din vin);
  • Potriviţi gustul de sare şi piper, verificaţi să fie fierţi cartofii (testul cu furculiţa) şi luaţi tigaia de pe foc;
  • Daţi tot acest amestec prin blender, împreună cu migdalele şi nucile prăjite, până când obţineţi o pastă omogenă, fluidă (dacă e prea consistentă, mai diluaţi cu apă).

Sosul obţinut, deşi nu are aspect comercial (având o culoare nu prea atractivă), conferă o savoare aparte peştelui. Sosul cald poate acompania preparatele din peşte prăjit, fript sau la cuptor. Sosul rece merge de minune cu somon sau ton afumat, ba chiar şi cu ton conservat în ulei sau saramură!.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

1 thought on “Sos cu frunze de sfeclă roşie

  1. Pingback: Biban de mare cu legume fierte la abur și sos din frunze de sfeclă roșie | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.