Sos asiatic de piper negru

010bO reţetă preluată de aici: https://www.cevabun.ro/sos-asiatic-de-piper-negru/.

Folosit de către chinezi în prepararea cărnii de pasăre, a fost introdus în anii ’50 ai secolului trecut în Singapore alături de carnea de crab. Se găseşte în hypermarketuri gata preparat, dar este uşor de încropit în bucătăria proprie, nefiind necesare ingrediente sofisticate.

Pentru două porţii de astfel de sos aveţi nevoie de:

  • 2 linguri de piper negru măcinat mare
  • 1 lingură de zahăr brun
  • 1 lingură sos de stridii
  • 4 linguri sos de soia
  • 1 linguriţă rasă de amidon
  • 4 căţei de usturoi curăţaţi şi tocaţi mărunt
  • 1 bucăţică de ghimbir de mărimea unui bob de strugure curăţată şi tocată mărunt
  • 2 linguri de ulei de alune (arahide)

001b002b003bModus operandi:

Într-o tigaie antiaderentă prăjiţi la foc mic piperul măcinat (fără ulei!), până când acesta începe să-şi elibereze aroma. Scoateţi-l din tigaie şi puneţi-l deoparte.

004b005b006bÎncingeţi în tigaie uleiul de alune şi rumeniţi în el usturoiul şi ghimbirul, la flacără mare. Adăugaţi sosul de stridii, amestecaţi, iar apoi adăugaţi amidonul în prealabil dizolvat în sosul de soia. Daţi un clocot, adăugaţi zahărul, omogenizaţi. Încorporaţi piperul prăjit şi mai ţineţi pe foc un minut.

007b008b009bSosul obţinut trebuie să fie cam de consistenţa mierii.

2 thoughts on “Sos asiatic de piper negru

  1. Pingback: Ceafă de porc marinată în sos de piper negru | Food and beyond…

  2. Pingback: Piept de pui marinat cu sos de piper, lamâie şi iaurt – la cuptor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.