Sos alb rapid pentru paste

100Un sos rapid, din categoria “gata în 15 minute”. Eu l-am făcut pentru tortellini, dar se potrivește într-un mod plăcut și cu paste simple: spaghetti, tagliatelle, farfalle, etc. Este un sos alb pe bază de ciuperci, brânză cu mucegai verde (nu-i musai să fie Gorgonzola) și smântănă. Cantitățile folosite vă ajung pentru 3 – 4 porții de paste (200 – 250 g).

Puneți apa pentru paste la fiert cu o jumătate de linguriță de sare. În ciuda recomandărilor “specialiștilor” n-aveți nevoie și de ulei “ca să nu se prindă pastele”). Pastele de calitate nu “se prind”. Când apa începe să fiarbă adăugați pastele și fierbeți-le conform instrucțiunilor producătorului (știe el ce știe). Măsurați timpul de fierbere din momentul în care apa în care ați adăugat pastele începe să fiarbă din nou.

Cât fierbe apa spălați bine ciupercile champignon (150 – 200 g), scurgeți-le de excesul de apă și tăiați-le mărunt. Încingeți într-o tigaie încăpatoare (veți pune acolo la un moment dat și pastele) o linguriță de ulei de măsline în care adăugați 30 g unt (uleiul vă ajută să nu ardeți untul). Aruncați ciupercile tocate în grăsimea încinsă și înăbușiți-le (asta înseamnă că puneți un capac pe tigaie) la foc mediu vreme de 5 – 6 minute. Cât asudă ciupercile în tigaie, tăiați mărunt brânza (cam 100 g), spălați și tocați o mână de mărar proaspăt.

Adăugați peste ciuperci cubulețele de brânză și amestecați continuu până când brânza se topește. Presărați jumătate din mărar, amestecați și apoi adăugați în tigaie 200 mL smântână de gătit (cu 15 – 32% grăsime – după preferințe). Amestecați din nou, dați un clocot, iar după 1 – 2 minute răsturnați în tigaie pastele fierte, scurse, clătite cu puțină apă rece și scurse din nou. Amestecați, iar după 1 minut luați tigaia de pe foc, adăugați restul de mărar și lăsați tigaia acoperită (fără încălzire suplimentară) 2 – 3 minute. Puneți pastele cu sos în farfurie, iar deasupra radeți niște brânză tare: parmezan, Grana Padano sau Pecorino – cât vă lasă bugetul.

Puneți alături și-un pahar de vin alb, sec (poate fi Riesling sau Fetească Albă, ori chiar Pinot Gris) și dați-i bătăi!

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “Sos alb rapid pentru paste

    • Cu plăcere, oricând găsiți aici măcar o sugestie care să vă scoată din impas 🙂

  1. Pingback: Sos alb rapid pentru paste | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.