Sos alb pentru paste negre

100 copyVăd că a apărut o modă, aceea a pastelor negre. Toți ăștia care-și pun – așa ca mine – “capodoperele” culinare pe saiturile de socializare, ori – mai rău decât atât – și-au făcut niște bloguri special în acest scop, aruncă cu paste negre în stânga și-n dreapta. Am gătit și eu cu niște șireturi d-astea de bocanci militari, ceva mai demult. Uitați aici rezultatul.
Astăzi am luat “de-a gata” niște tortellini black & white și cu puțin roz. În traducere, paste preparate cu cerneală de sepie, umplute cu brânză și somon. Găsiți la Lidl, la 6,99 lei/250 g. Trebuie doar să le fierbeți 3 minute în apă, să le scurgeți, să le puneți în farfurie și să turnați peste ele acest minunat sos alb, a cărui preparare v-am descris-o mai jos. Cât fierbe apa pentru paste, aveți timp berechet să încropiți sosul și să desfaceți o sticlă de vin. La combinația aceasta alb-negru am zis că ar merge o pată de culoare, un Carmenere de Chile din 2011, mai sângeriu de felul lui.

Ce vă trebuie?

  • 50 g unt;
  • 200 mL smântână pentru gătit (32% grăsime);
  • 50 g brânză Pecorino rasă;
  • 4 – 5 fire de pătrunjel verde spălat, zvântat și tocat mai mare (sau pur și simplu rupt în bucățele);
  • 1 praf de sare (după gust);
  • ½ linguriță piper mixt (roșu, alb, negru, verde), proaspăt râșnit.

Cum procedați?

  • Topiți untul la foc mic;
  • Adăugați piperul;
  • Adăugați brânza rasă, amestecați până când se topește și se încorporează;
  • Adăugați smântâna, amestecați, dați un clocot;
  • Adăugați pătrunjelul și potriviți de sare.

Turnați fierbinte peste paste. Păstrați la îndemână niște miez de pâine (!!!), în caz că mai rămâne sos prin farfurie. Știu că nu se mănâncă pastele cu pâine (sper că și voi știți 😉 ), dar e păcat să risipiți bunătate de sos.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

4 thoughts on “Sos alb pentru paste negre

  1. Pingback: Tagliolini cu melci și fructe de mare | Food and beyond…

  2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte, ca pentru Duminica Floriilor | Food and beyond…

  3. Pingback: Tagliolini cu melci și fructe de mare | Bacau Expres

  4. Chiar căutam o rețeta de sos ușor de făcut , și repede …. pare și gustos msi ales ca chiar am sa îl combin cu niște paste homemade cu sepia

Leave a Reply

Your email address will not be published.