Sos alb cu ciuperci și brânzeturi

200

Deși nu mă omor după paste, din când în când mai fac.  De cele mai multe ori pregătesc paste pentru testarea unor sosuri, sosuri care de multe ori sunt rezultatul unor operațiuni de eliberare a frigiderului de diverse “chestii” aflate la limita dintre cratiță și coșul de gunoi. Cam așa s-a întâmplat și cu acest sos pentru paste care a salvat o jumătate de cutie de Cambozola de la critici de genul: “unii mor de foame în … (completați cu numele țării/regiunii în curs de dezvoltare favorite), în timp ce voi aruncați mâncarea”.

Ce vă trebuie?

Pentru 2 – 3 porții de paste, sosul se poate pregăti din:

  • 150 g ciuperci champignon (de dimensiuni reduse);
  • 75 g brânză Cambozola;
  • 30 g brânză de capră;
  • 50 + 25 g brânză Grana Padano (sau parmezan);
  • 50 mL vin alb, sec;
  • 200 mL smântână de gătit, 32% grăsime;
  • 30 g unt (80% grăsime);
  • 1 lingură ulei de măsline;
  • ½ legătură mărar proaspăt;
  • sare, piper alb – după gust.

Cum procedați?

  • Spălați bine ciupercile, iar după ce se scurg le tăiați în felii subțiri;
  • Tăiați Cambozola și brânza de capră în bucăți mici;
  • Dați prin răzătoarea mare brânza tare (Grana Padano, Parmigiano): o parte o veți încorpora în sos (50 g), restul se presară la final peste pastele cu sos;
  • Puneți la călit ciupercile în uleiul încins, cu tigaia acoperită, circa 3 minute la foc potrivit;
  • Adăugați peste ciupercile înăbușite untul, iar când acesta s-a topit stingeți conținutul tigăii cu vinul alb;
  • Lăsați să fiarbă ciupercile la foc mic, fără capac, până când lichidul se reduce la jumătate (5 – 8 minute) apoi adăugați jumătate din cantitatea de smântână și amestecați pentru omogenizare;
  • Dați un clocot și apoi încorporați pe rând în sos, amestecând, brânza tare, brânza de capră, brânza Cambozola, iar la sfârșit adăugați restul de smântână;
  • Fierbeti ușor încă 2 – 3 minute, potriviți de sare și piper, apoi adăugați mărarul tocat mărunt și luați sosul de pe flacără, păstrându-l acoperit pănă în momentul servirii.

Sosul fierbinte se toarnă peste paste direct în farfuria de servire. Se presară pe deasupra restul de brânză tare (Grana Padano, parmezan).

Este un sos indicat pentru paste lungi, gen spaghetti sau tagliatelle. Am încercat acest sos în combinație cu tagliolini ușor picante (culoarea pastelor se datorează ardeiului gras roșu și ardeiului iute care au fost încorporați în aluat) și cu un Sauvignon Blanc sec, din gama Sec de Murfatlar. A mers bine.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.