Sos acrișor cu tarhon – pentru pește sau fripturi

Cum vă spuneam înt-un articol anterior (pe care cu siguranță îl veți găsi aici), cele mai bune cotlete de miel pe care le-am mâncat vreodată, au fost cele de la Chasapotaverna lui Aris, din Rodos. Iar dintre cele mai bune cotlete de miel ale lui Aris, cu adevărat fantastice au fost cele stropite cu sosul foarte simplu, din numai trei ingrediente: zeamă de lămâie, ulei de măsline, muștar. Plecând de la acest sos, ale cărui ingrediente mi-au fost devoalate de însuși Aris, am conceput o variantă ușor îmbunătățită (zic eu), variantă pe care am să v-o dezvălui, cu lux de amănunte, fără “ingrediente secrete”, în cele ce urmează.

Ce vă trebuie?

  • 1 lămâie – doar sucul;
  • 1 limetă – doar sucul;
  • 2 lingurițe de ulei de măsline aromatizat cu busuioc;
  • 2 lingurițe de muștar de Dijon;
  • 2 lingurițe de muștar iute de Tecuci;
  • 1 lingură de tarhon uscat (sau frunzele de pe 2 – 3 tije de tarhon proaspăt);
  • 150 – 200 mL ulei de măsline.

_101

_102

_104

_107

_108

_109

Cum procedați?

Stoarceți lămâia și limeta (manual, mecanizat sau electrizat), iar sucul rezultat treceți-l într-un borcan de 330 mL care se poate închide etanș.

_111

_105

_103

Adăugați muștarul, uleiul aromatizat cu busuioc și uleiul de măsline (ca să iasă sosul ca la carte, volumul de ulei de măsline trebuie să fie de două ori mai mare decât volumul sucurilor de citrice).

_106

Fărâmițați tarhonul uscat (pe cel proaspăt îl puteți toca mărunt) și adăugați-l în borcan peste celelalte ingerdiente.

_110

Închideți etanș borcanul și agitați-l cu simț de răspundere (cam ca atunci când pregătiți un cocteil).

De-acum sosul este gata, arată ca o emulsie suficient de stabilă, și poate fi utilizat ca atare. Se poate păstra timp îndelungat la frigider, neavând în compoziție ingrediente ușor alterabile.

_111

Îl puteți folosi pentru diverse cărnuri fripte ori pește.

Cum vă spuneam în introducere, cel mai bine se împacă cu cotletele de miel, însă l-am folosit și la ceafă de porc la tavă,

_205

_206

ba chiar și la șalău prăjit. Întru respectarea adevărului istoric: platoul cu șalău pe care îl vedeți în poză nu-i realizat de mine, ci a fost cumpărat de-a gata de la Pensiunea Ellero, Bacău.

_112

_113

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.