Somon Teriyaki

100

M-am distrat copios când am văzut ce este și cum se face “somon în sos Teriyaki” în viziunea celor care păstoresc fac trafic pe spinarea Mastărșăfului Mioritic. Furi o poză de la site-ul cu mâncare al BBC , mai traduci oleacă cu ajutorul lui Gug(ăl)uță la care weeknight supper devine supă târzie, egg noodles devine fidea de ouă, iar ginger se încăpățânează să rămâie ginger, nu vrea nicidecum să se metamorfozeze în ghimbir. Mai bagi ceva din Wikipedia la mâna a doua, o zici pe aia profundă cu muștaru’, mai pui o poză furată și gata articolul. Că dacă ai pus ingredientele și poza finală e suficient; ce să ne mai încurcăm și cu procesul tehnologic! Bun așa rău, altfel cine știe ce-ar fi ieșit în urma traducerii gugăliene.

Later edit: siteul incriminat “m**terchefromania.com” nu are nici o legătură cu trustul Pro sau cu emisiunea Masterchef, al cărei site oficial este acesta.

Am mai gătit în stil Teriyaki, dar de fiecare dată am utilizat sos Teriyaki din comerț, gata preparat. Căutând o modalitate de preparare a somonului Teryiaki cât mai apropiată de cea japoneză, am găsit-o pe aceasta, pe care am și adoptat-o. Aici am aflat că japonezii nu cumpără sos Teriyaki ci și-l prepară singuri, în varii moduri. Orice sos Teriaki include sos de soia, sake, mirin, uneori și zahăr sau miere. Cum sake aveam (îl găsiți la raionul de băuturi din Real, probabil și în alte hypermarketuri), iar mirinul putea fi înlocuit cu sake + zahăr (deși nu-i același lucru), mi-am pregătit propriul sos Teryiaki. Cu care am gătit somonul Teryiaki, evident.

Ce vă trebuie?

  • 2 -3 fileuri de somon (a câte 150 – 100 g bucata);
  • 30 g unt;
  • 1 lingură de făină albă;
  • sare și piper, după gust;
  • 1 lingură de Sake;
  • 1 lingură ulei din sâmburi de struguri;

Pentru sosul Teriyaki:

  • 3 linguri de Sake;
  • 3 linguri de sos de soia;
  • 1,5 lingurițe de zahăr brun;
  • 1 felie de lămâie;

Pentru garnitură:

  • 125 g orez Thai, cu bobul lung;
  • ½ lămâie;
  • ½ linguriță de sare;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 1 lingură de sos de soia.

Cum procedați?

  • Mai întâi scurgeți bine fileurile de somon, apoi ștergeți excesul de apă cu șervete absorbante, mai ales dacă folosiți somon congelat, care este “glazurat” cu gheață din belșug, că doar o plătiți cu 50 Lei/kg (11 €/kg sau £9/kilo sau US$30/lb – cum doriți);
  • Asezonați fileurile cu sare și piper (atenție la sare, sosul Teriyaki conține și el multă sare), apoi pudrați-le cu făina albă;
  • Încingeți într-o tigaie antiaderentă, la foc mediu, uleiul din sâmburi de struguri împreună cu untul;
  • Când untul s-a topit, puneți la prăjit fileurile de somon, 1 – 2 minute pe fiecare parte;
  • Adăugați o lingură  de Sake, acoperiți tigaia și înăbușiți 3 minute la foc mic, după care scoateți pe o farfurie fileurile;
  • Adăugați în tigaie sosul Teriyaki, aduceți-l la fierbere, iar după 1 – 2 minute, când sosul s-a îngroșat, reintroduceți fileurile de somon pe care le ungeți cu sosul din tigaie și le mai rumeniți 1 – 2 minute pe fiecare parte.

Preparare sos Teriyaki:

  • Se amestecă toate ingredientele, mai puțin felia de lămâie, se agită până când se dizolvă zahărul. Se adaugă felia de lămâie, se lasă 15 minute, după care se stoarce și se îndepărtează.

Preparare orez:

  • Se pune 1 L de apă la fiert, în care se adaugă ½ linguriță de sare;
  • Când fierbe apa se adaugă punguța cu orez și jumătatea de lâmăie tăiată în două;
  • Se fierbe orezul după indicațiile de pe ambalaj (16 minute în cazul de față):
  • Se scurge, se răstoarnă într-un castron în care se adaugă uleiul de măsline și sosul de soia și se amestecă bine.

S-aveți poftă si să ne revedem sănătoși!

5 thoughts on “Somon Teriyaki

  1. Pingback: Somon Teriyaki | Bacau Expres

  2. Pingback: File de șalău cu sos Teriyaki | Food and beyond…

  3. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte, ca pentru Duminica Floriilor | Food and beyond…

  4. Foarte haios articolul! Eram convinsa ca sunt plagiatori si prin lumea culinara. Am ras bine la traducerile “a la furculition” :)). Reteta ta e faina si am sa o incerc in curand!

  5. Pingback: Un loc în care n-am să mai calc prea curând: Restaurantul Central Bacău | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.