Somon teriyaki cu piure de conopidă

Chiar dacă pe lista mâncărurilor recomandate de către medicul nutriționist figurează doar pește slab (gen: șalău, știucă, biban, păstrăv), m-am încumetat să neglijez puțin sfaturile date, desfătându-mă și cu somn, somon, ori ton.

Haideți să fim serioși: în ciuda aportului bogat în grăsimi, somnul, somonul, ori tonul vin cu mulți acizi grași (gen omega 3, 6, 9, …). Iar colesterolul din organism nu crește numai funcție de ce băgăm în noi, cât, mai ales, modului în care organismul nostru prelucrează grăsimile, precum și predispoziției genetice (știința a dovedit-o și o va dovedi în continuare; dacă nu mă credeți pe cuvânt, “do your own research!”, cum zic veganii, anti-vaxerri, și alte categorii de oameni ai muncii 😉 ). Și, ca să n-avem vorbe la proces, luați d-acilea aportul somonului în alimentație: 71 mg colesterol/100 g (alături de: 181 kcal/100 g – le “ardeți” după 30 de minute de mers pe bicicleta din sufragerie, 11,3 g/100 g lipide totale, multe minerale și vitamine). Dacă aș fi de la “eticheta curată”, aș zice: “Fără glucide, fără amidon, fără zaharuri, fără alcool, fără cofeină, fără gluten, fără grăsimi trans, fără monoglutamat de sodiu adăugat!” (Pentru coloranți nu bag mâna-n foc, mai ales în cazul somonului de crescătorie.).

Dintr-un filé de somon de 400 g, ăsta:

201

am pregătit două porții de somon teriyaki, cărora le-am pus, drept garnitură, un piure de conopidă cu praz, a cărui minunată rețetă de preparare o găsiți doar (nu decât) aici!

Ce vă trebuie?

  • O bucată de filé de somon (400 g) pe care o înjumătățiți, astfel încât să obțineți două porții a câte 200 g bucata;
  • Zeama de la o jumătate de limetă;
  • 1 – 2 lingurițe de sos Teriyaki;
  • ½ lingură de ulei din sâmburi de struguri;
  • Sare afumată și piper cu lămâie – după gust.

Cum procedați?

Simplu de tot:

Tăiați bucata de somon în două, și asezonați-o (pe partea fără piele) cu sare afumată, piper cu lămâie și zeamă de limetă. Lăsați-o așa 5 – 10 minute, se va marina frumos (trust me, I’m an expert).

202

Într-un wok/grill turnați uleiul și răspândiți-l pe toată suprafața activă. Încingeți vasul la temperatura maximă și aruncați în el bucățile de somon, cu pielea în jos.

203

Lăsați-le 2 – 3 minute fără să le mișcați, apoi adăugați sosul teriyaki pe fiecare bucată.

204

Mai lăsați-le un minut să sfârâie binișor, apoi întoarceți-le pe partea opusă și mai rumeniți-le preț de 90 – 120 de secunde.

205

206

De-acum le puteți extrage de pe foc și le puteți servi alături de minunatul piure de conopidă, a cărui rețetă de fabricație o găsiți aici.

207

208

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

4 thoughts on “Somon teriyaki cu piure de conopidă

  1. Pingback: Somon teriyaki cu piure de conopidă – Bacau Expres

  2. Pingback: Piure de conopidă cu praz | Food and beyond…

  3. Pingback: Piure de conopidă cu praz – Bacau Expres

  4. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.