Somon Teriyaki cu cartofi noi

100Nu este un somon Teriyaki propriu-zis, preparat după toate canoanele bucătăriei nipone. Este doar un filé de somon rumenit la tigaie, căruia i-am adăugat un minim de condimente.

Fileurile de somon spălate şi scurse se ung cu câte o linguriţă de sos Teriyaki pe fiecare faţă, după care se dau la rece pentru minim o oră. Sosul Teriyaki îl găsiţi în hyper/super marketuri şi probabil şi la băcănia din colţ, pe raftul cu sos de soia şi sos Worcestershire, de la Fuchs :). Vi-l puteţi prepara şi singuri (neţul este plin de reţete), dar o să umblaţi ceva după ingrediente.

Cât timp se marinează somonul, aveţi răgaz să vă ocupaţi de cartofi. Folosiţi cartofi noi, mai mititei, pe care-i spălaţi bine, îi frecaţi cu o perie de sârmă ca să le daţi jos coaja (nu neapărat pe toată), după care îi fierbeţi în apă clocotită în care aţi zvârlit o mână de sare, nu mai mult de 10 minute. Îi scurgeţi bine de apă, după care îi treceţi într-o tavă unsă cu puţin ulei de măsline. Printre ei aruncaţi câţiva căţei de usturoi întregi, în coajă. Asezonaţi cu sare şi piper, apoi daţi tava la cuptorul preîncălzit la 200°C pentru o oră, maxim 80 de minute. Din când în când mai umblaţi la cartofi şi îi întoarceţi ca să prindă o culoare arămie frumoasă peste tot.

Când cartofii sunt aproape făcuţi, mânjiţi o tigaie antiaderentă cu puţin ulei de măsline, încingeţi-o şi aruncaţi într-ânsa fileurile de somon asezonate cu puţină sare şi piper. Două minute de stat în tigaie pe fiecare parte sunt suficiente. Asta-i tot. Sau aproape tot. Să nu uităm de vin. Alb. Rece. Sec.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

3 thoughts on “Somon Teriyaki cu cartofi noi

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte, ca pentru Duminica Floriilor | Food and beyond…

  2. Pingback: Pui Teriyaki | Food and beyond…

  3. Pingback: File de șalău cu sos Teriyaki | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.