Somon la grătar cu sos à la Olympiada

S000Tradiţia (nu ştiu a cui) spune că e bine ca în noaptea dintre ani să mănânci peşte. Tradiţia românului spune doar că în noaptea dintre ani e bine să mănânci, punct.

Ca să respectaţi ambele tradiţii, fără a bucătări prea mult, citiţi în continuare.

Bucăţile de somon proaspăt (sau proaspăt decongelate) se potrivesc de sare şi piper, apoi se prăjesc pe grătar (după ce s-a mai ostoit jarul – adică după ce aţi terminat de prăjit porcul, mielul, berbecul, micii, sau ce mai aveţi prin ogradă), întorcându-le o singură dată.

Câte 3 – 5 minute pe fiecare parte ar trebui să fie suficiente (evident, în funcţie de mai mulţi factori: temperatura jarului, distanţa de la jar la grar, grosimea bucăţilor de peşte etc.).

În prealabil se pregăteşte sosul à la Olympiada (veche reţetă koană): se bat bine cu furculiţa 4 linguri de ulei de măsline cu zeama stoarsă de la două lămâi, se adaugă 3 – 4 căţei de usturoi curăţaţi şi zdrobiţi şi ½ linguriţă de oregano uscat.

P.S.1:   Ca să nu încingeţi grătarul în spatele blocului chiar de Anul Nou, încercaţi tigaia-grill sau chiar o tigaie obişnuită antiaderentă, unsă cu puţin ulei de măsline.

P.S.2:   Dacă totuşi insistaţi cu grătarul, după ce l-aţi încins frecaţi-l hotărât cu o jumătate proaspăt tăiată de ceapă roşie. Ajută să nu se lipească peştele.

Să ne vedem sănătoşi la anu’!

6 thoughts on “Somon la grătar cu sos à la Olympiada

  1. Traffic is the key to any website business. I found a company that has been an amazing resource in building our traffic and the communication back and forth has been great. I use most of the services offered by this company and I am now getting hundreds of targeted visitors to my website every day.

  2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte, ca pentru Duminica Floriilor | Food and beyond…

  3. Pingback: Filé de somn pe grătar | Food and beyond…

  4. Pingback: File de somon la tigaia-grill | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.