Somon cu sos de muștar

Dacă v-ați săturat să gătiți file de somon (proaspăt sau proaspăt decongelat) în tigaie, pe grătar sau la grill, vă recomand să încercați această variantă rapidă de somon cu sos de muștar, gătit în cuptor. Durează cam 5 – 10 minute pregătirea, maximum o jumătate de oră cuptorizarea (timp în care vă puteți ocupa de alte activități, cum ar fi frunzărirea rețetelor care implică file de somon de aici), nu necesită decât ingrediente accesibile atât ca disponibilitate cât și ca preț, iar rezultatul final este (încercuiți răspunsul/răspunsurile corecte):

  1. minunat;
  2. gustos;
  3. savuros;
  4. de te lingi pe degete;
  5. demențial;
  6. dezastruos (dacă stai cu nasu-n telefon și uiți că ai somonul în cuptor).

Ce vă trebuie?

_111

  • 2 – 4 fileuri de somon fără piele (130 – 140 g bucata);
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
  • ½ lămâie (doar zeama);
  • Sare și piper – după gust.

Pentru sos:

_101

_104

_107

  • 2 linguri de muștar de Dijon;
  • 3 linguri de smântână lichidă (nefermentată, pentru gătit) cu 30 – 32% grăsime;
  • 1 linguriță rasă de usturoi granulat;
  • ½ linguriță de oregano uscat;
  • Sare marină și piper mixt – după gust.

Cum procedați?

Amestecați bine toate ingredientele sosului (smântâna, muștarul, usturoiul granulat și oregano), iar la final potriviți gustul de sare și piper.

_102

_103

_105

_108

Dacă nu aveți usturoi granulat, puteți folosi 2 – 3 căței de usturoi pe care îi curățați și apoi îi dați prin presă. Mie mi-a fost mai comod cu granulele.

_106

Ștergeți bucățile de somon cu hârtie absorbantă, piperați-le și sărați-le (dacă n-ați scăpat prea multă sare și/sau piper în sos), apoi stropiți-le cu zeamă de lămâie și ungeți-le cu ulei.

_109

_110

Preîncălziți cuptorul la 200 ˚C și tapetați o tavă antiaderentă cu hârtie de copt. Așezați fileurile de somon în tavă și acoperiți-le cu sos.

_111

_112

_113

Dați tava la cuptor pentru 25 – 30 de minute. Dacă după acest timp somonul arată ca mai jos, e făcut.

_114<

_115

Cât timp se cuptorizează somonul, puteți prăji rapid în baie de ulei (friteuză, ceaun, ce aveți la îndemână) câțiva cartofi feliați.

_116

_117

_103

_104

_118

Aveți grijă la sincronizare, să terminați de prăjit cartofii odată cu somonul.

_120

_119

Boabele de piper roșu și semințele de floarea-soarelui sunt doar de decor. Puteți supraviețui și fără ele. Feliile de lămâie sunt opționale, iar după ce v-ați făcut un selfie cu capodopera culinară, le puteți stoarce peste fileul de somon.

Vinul, la rândul său, este tot opțional. Eu am optat pentru un alb demisec de Vrancea. Direct de la vacă, cu 4,1% grăsime – dacă e să vă luați după ce scrie pe ambalaj.

_121

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.