Somon cu sos de leurdă, mămăliguţă şi ciuperci

100

A început să apară leurda, cunoscută şi drept usturoi sălbatic. Merge prin salate, pesto, sosuri etc. Astăzi, sub formă de sos pentru peşte. Cu ciuperci şi mămăliguţă alături. Cât se face mămăliga aveţi timp să pregătiţi şi restul.

Ce vă trebuie?

  • 2 – 4 bucăţi de filé de somon, cam de 100 g bucata;
  • 300 – 500 g ciuperci champignon proaspete;
  • 100 g smântână de gătit (15 – 30% grăsime);
  • 100 mL vin alb sec;
  • o legătură de leurdă;
  • 2 – 3 fire de ceapă verde;
  • 2 – 3 linguri sos de soia;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • sare şi piper.

Cum procedaţi?

Somonul:

  • Presăraţi puţin piper proaspăt râşnit peste bucăţile de somon, apoi adăugaţi pe fiecare bucată câte puţin sos de soia (dacă scăpaţi prea mult o să iasă cam sărat peştele şi o să vă crească consumul de vin);
  • Prăjiţi bucăţile de somon într-o tigaie antiaderentă unsă cu foarte puţin ulei de măsline.
  • Lasaţi-le cam 3 minute pe fiecare parte, la flacără medie.

Ciupercile:

  • Se spală bine, se taie în sferturi sau mai mărunt (dacă sunt mari);
  • Se căleşte puţin (1 minut) ceapa verde într-o lingură de ulei de măsline;
  • Se adaugă 2 – 3 fire de leurdă tocate şi se mai căleşte 1 minut;
  • Se adaugă ciupercile şi se înăbuşă 5 minute la foc mediu, în tigaia acoperită;
  • Se potrivesc de piper, sare (se poate înlocui sarea cu o lingură de sos de soia);
  • Se mai călesc ciupercile în tigaia descoperită, la foc mic, până când lichidul scade aproape complet.

Sosul de leurdă:

  • Se curăţă leurda şi se spală bine, după care se toacă mărunt;
  • Se căleşte leurda într-o lingură de ulei de măsline;
  • Se stinge cu vinul şi se lasă să fiarbă încet până se reduce volumul la jumătate;
  • Se adaugă smântâna, se potriveşte de sare şi piper şi se mai dă un clocot.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

 

3 thoughts on “Somon cu sos de leurdă, mămăliguţă şi ciuperci

  1. Pingback: Pseudo-polentologos (Fals tratat de mămăligologie) | Food and beyond…

  2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

  3. Pingback: Cum să gătim cu leurdă | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.