Somn la cuptor cu legume la abur

Titlul este ușor înșelător. Să nu vă închipuiți că am pus un somn întreg la cuptor. Nici măcar un somotei. Dintr-un trunchi de somn tăiat rondele, am ales o singură felie, groasă cam de 2 cm și cântărind aproape o jumătate de kilogram. Deci n-aș fi putut zice nici „rondele de somn la cuptor”, fiind o singură bucată. Suficientă însă pentru două persoane. Bucata de somn am gătit-o la cuptor, nu de alta, dar în tigaie sau pe grill scoate fum mai ceva ca o locomotivă alimentată cu cărbuni. Alte preparate din somn găsiți aici.

Ce vă trebuie?

 • 1 – 2 rondele de somn cam de 1,8 – 2,2 cm grosime (cam 400 g de pește în total);
 • ½ linguriță piper negru cu lămâie;
 • 1 praf de sare marină de granulație mare;
 • ½ lămâie tăiată în rondele de 2 – 3 mm grosime;
 • 6 ciuperci champignon medii;
 • 20 – 30 g parmezan ras.

Pentru garnitura de legume:

 • 3 – 4 buchețele de broccoli (pot fi și congelate);
 • 10 – 12 morcovi baby (pot fi și congelați);
 • 1 cartof alb potrivit (circa 100 g);
 • 2 cartofi mov mici (circa 100 g);
 • 2 bucăți (cam 10 – 15 g bucata) de unt cu 83% grăsime;
 • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Bucățile (sau bucata) de somn se spală bine, se usucă cu șervete absorbante, se asezonează cu piper negru cu lămâie și cu sare marină.

_101

Într-o tavă prevăzută cu grătar se așterne un strat de rondele de lămâie – patul – pe care se așază bucata de somn.

_102

_103

Se dă tava la cuptorul în prealabil preîncălzit la 180 ˚C. Se lasă inițial cam 30 de minute la cuptor.

Între timp se curăță ciupercile și li se îndepărtează codițele, păstrând doar pălăriile.

_106

Se curăță cartofii, se spală, se scurg și apoi se taie în cuburi de 1,5 – 2 cm, cam cum îi tăiați pentru piure.

După ce peștele a stat ½ oră la cuptor, adăugați pe lângă el ciupercile, cu gura în sus. Știu că ciupercile nu au gură, dar bănuiesc că ați priceput ce-am vrut să zic, mai ales dacă vă uitați și la poză.

_104

Dați din nou tava la cuptor, pentru încă 40 – 45 de minute. Ori până când bucata de pește prinde a se rumeni. Dacă e mai subțire de 2 cm, s-ar putea să se facă mai rapid.

_105

Cât timp se desăvârșește somnul și ciupercile aferente, puteți pregăti legumele.

Puneți cam 300 – 350 mL de apă în vasul inferior al aburitorului, iar în sita acestuia așezați frumos, în sens trigonometric: cartofii albi în cadranul I, morcovii baby congelați în cadranul II, buchețelele de broccoli congelate în cadranul III și, în final, cartofii mov în cadranul IV.

_107

Acoperiți cu un capac și puneți recipientul la încălzit, la flacără mică. Cam în 20 – 25 de minute ar trebui să se pătrundă legumele. Dacă folosiți broccoli proaspăt, adăugați-l mai târziu, că se face rapid: 5 minute îi sunt suficiente cât să rămână crocant. Gospodăriți-vă în așa fel încât nici legumele să nu aștepte după somn, nici somnul după legume.

Scoateți somnul pe un platou, decorați cu ciupercile peste care presărați parmezan ras și cu legumele aburite.

Faceți poze, puneți-le pe Insta, apoi împărțiți bucata de somn (care este arhisuficientă pentru două persoane), ciupercile și legumele în farfurii individuale.

_200

Asezonați legumele cu sare și piper, nu înainte de a pune peste ele o bucățică de unt. Legumele trebuie să fie fierbinți ca să se topească untul, așa că nu vă moșmondiți prea mult cu pozatul platoului.

_108

Peste pește puteți pune puțin sos de iaurt cu usturoi. Peste broccoli merge foarte bine un mujdei îndoit cu apă, dar nu-i chiar obligatoriu să urmați aceste sugestii. Partea obligatorie acum urmează.

_109

Știu că la pește se recomandă vinuri albe. Așa zice teoria. Practica ne învață că oricum, peștele nu mai observă și nici nu-l mai interesează ce vin are alături, drept pentru care putem pune în pahare ce vin ne place sau pe care îl avem la îndemână. Somnul fiind un pește suficient de gras, mai ales la dimensiunile pe care le-a avut, poate fi asociat și cu un rosé sec, bine răcit.

_110

_111

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “Somn la cuptor cu legume la abur

 1. Pingback: Somn la cuptor cu legume la abur | Bacău Expres

 2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

 3. Pingback: Păstrăv în crustă de sare la cuptor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.