Și încă un Televizor, pe „stil nou” de astă dată

Într-un articol anterior, vă povesteam despre Televizor, prăjitura copilăriei, arătându-vă rețeta după carea îl făcea bunica mea maternă, zisă și „Buni”.

Probabil multora vi s-a părut o rețetă destul de complicată și migăloasă. La vremea respectivă nu părea de loc așa. În ziua de azi, când trăim totul cu o viteză inimaginabilă acum 40 – 50 – 60 de ani, nu mai gătim, sau dacă o facem folosim semipreparate, dar, de cele mai multe ori, în special tineretul, își comandă prânzul sau cina de la restaurant. La fel se întâmplă și cu deserturile, rar mai vezi câte o prăjitură sau câte un tort făcute în casă, pornind de la ingredientele de bază: făină, zahăr, ouă, unt, lapte și lista ar putea continua. Totul se comandă la cofetărie sau la patiserie, unde eficiența economică și goana după profit au făcut ca în locul ingredientelor clasice să se folosească, margarina, frișca vegetală la tub, îndulcitorii și coloranții artificiali, aromele sintetice, prafurile pe bază de proteine din zer.

Rețeta pe care v-o descriu în continuare conduce la un surogat. Un înlocuitor al prăjiturii Televizor clasice, la fel cum amestecul de cicoare și năut prăjit erau, în Epoca de Aur, un înlocuitor al cafelei veritabile, iar margarina devenise substitutul untului.

Acum, înlocuirile sunt mai subtile, fiind însoțite de o publicitate agresivă și adeseori înșelătoare. Laptele integral tinde să fie înlocuit cu lapte degresat, cu 1,5%, ba chiar uneori cu 0,5% grăsime, ori cu „lapte de soia”, „lapte de migdale” sau cine știe ce alte bazaconii mai „bio”, mai „eco”, mai „naturale” și, bineînțeles, mai scumpe. Nu mai mâncăm brânză, mâncăm „tofu” din soia, tot din concentrat proteic de soia facem șnițele vegetale, paté vegetal, crenvurști vegetali și alte „minunății” alimentare, promovate drept produse de post. Și doar postul (abstinența de la consumul de produse de origine animală) este sănătos, nu-i așa?

Surogatul de Televizor mai jos prezentat vă scutește de mare parte din muncă, însă nu vă garantează nici calitatea (gust, textură, poate chiar și aspect), nici aportul energetic și nici faptul că ați obținut un desert din categoria produselor sănătoase.

Avertisment:

Nu am făcut niciodată Televizor după această rețetă. S-ar putea să vă placă, sau s-ar putea să fie o mare dezamăgire. Nu vă recomand această rețetă (eu o prefer pe cea clasică), așa că nu trageți în pianist!

Ce vă trebuie și cum procedați?

Cumpărați următoarele produse (le gasiți cam în toate supermarketurile, inclusiv în magazinele de cartier gen Carrefour Market, MegaImage, La doi pași ș.am.d.):

Un pachet de foi gata coapte pentru prăjituri, cu cacao (Dr. Oetker). Pachetul conține patru foi. O să aveți nevoie doar de două, însă nu vi le vinde nimeni la bucată, ca pe țigări.

Screen Shot 2022-08-15 at 12.49.19

Un pachet de foi de pandișpan (Boromir). Pachetul conține de asemenea patru foi. Dacă una singură vi se pare prea subțire pentru aspectul televizorului, puteți folosi două foi suprapuse, fără a pune cremă între ele. Fie vă mai rămân două foi pe care le veți păstra și le veți arunca mai târziu (eventual după ce au prins mucegai sau după ce s-au uscat complet), fie faceți două televizoare (caz în care veți putea folosi și foile cu cacao excedentare).

45120_n1_14512061

Un plic de praf de budincă cu gust de vanilie (Dr. Oetker). Din acesta veți pregăti crema. Aveți pe spate instrucțiunile de lucru. Aveți grijă că s-ar putea să aveți nevoie și de lapte (500 mL) și de 2 – 3 linguri de zahăr. Dacă folosiți acest praf, mai trebuie să puneți la final în cremă coaja rasă a unei jumătăți de lămâie. Îl găsiți și pe acesta la plic (Dr. Oetker).

Dacă găsiți, puteți cumpăra direct un praf de budincă cu gust de lămâie (Dr. Oetker). În acest caz nu trebuie să vă mai chinuiți să răzuiți coaja lămâiei, dar iarăși aveți nevoie de lapte (500 mL) și de 2 – 3 linguri de zahăr. Și pentru prepararea acestei creme, citiți instrucțiunile de pe spatele plicului.

Screen Shot 2022-08-15 at 12.56.57

Un plic de mix pentru glazură cu gust de ciocolată Decor, tot de la Dr. Oetker. Trebuie doar dizolvat în 3 – 4 lingurițe (15 – 20 mL) de apă rece, turnat pe suprafața foii superioare, întins cu un cuțit și lăsat să se întărească la rece, 2 ore (dacă nu țineți minte ce v-am scris aici, citiți pe spatele plicului).

Screen Shot 2022-08-15 at 15.18.38

Acuma dispuneți de toate semipreparatelor cu ajutorul cărora vă puteți apuca să asamblați Televizorul. Dacă nu v-ați uitat la rețeta precedentă ca să vedeți cum se face, vă reamintesc pașii care trebuie urmați:

  • Pe un blat curat se așează una din foile de prăjituri cu cacao.
  • Pe foaie se întinde jumătate din budincă, fie cea de vanilie, fie cea cu gust de lămâie.
  • Peste cremă se pune o foaie (sau două) de pandișpan.
  • Se întinde restul de budincă pe foaia de pandișpan, peste aceasta așezându-se cea de a doua foaie de prăjitură cu cacao.
  • Se pune peste toată construcția un alt blat pe care se așează o greutate și se lasă peste noapte.
  • Se toarnă deasupra glazura care se întinde uniform cu cuțitul.
  • Se dă la rece toată construcția și se fasonează (se elimină marginile inestetice), apoi se porționează.

maxresdefault

Sursa foto: https://www.youtube.com/watch?v=rUNYYd36lnQ

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

(urare dedicată celor care vor supraviețui după ce vor gusta produsul realizat în conformitate cu această minunată rețetă, 😉 )

Leave a Reply

Your email address will not be published.