Shakshouka – ochiuri în sos picant de roșii

De regulă, shakshouka (“amestec” în dialectul magrebian al limbii arabe) denumește un preparat alcătuit din ouă poșate într-un sos picant pe bază de roșii, ardei, ceapă și usturoi, condimentat cu chimion, boia iute, piper de Cayenne și nucșoară. Paternitatea sa este disputată între Imperiul Otoman, Maghreb și Yemen. Este o mâncare foarte populară în Israel, unde se pare că a fost introdusă de evreii tunisieni, descendenți ai evreilor din Imperiul Otoman. Cel puțin așa afirmă Wikipedia.

Contează mai puțin cine, cum și când a inventat-o, important este că plecând de la ingredientele de bază (ouă, roșii, condimente și ierburi) se pot concepe zeci, dacă nu chiar sute de variațiuni pe temă. Am încropit și eu câteva variante de shakshouka, două dinte acestea fiind cele povestite mai la vale. Am folosit pentru sos un amestec de roșii (cherry) proaspete și pulpă de roșii din conservă, dar – funcție de cât timp aveți la dispoziție – puteți folosi doar conservă de roșii (pentru varianta rapidă) sau roșii proaspete bine coapte, pe care le opăriți, le curățați de pieliță și le tăiați în cuburi. Puteți s-o faceți mai mult sau mai puțin picantă, puteți s-o garnisiți cu pătrunjel sau cu coriandru. La condimente, pe lângă clasicele piper și ardei iute, puteți încerca și altele, mai mult sau mai puțin exotice.

Varianta I

_101

Ce vă trebuie?

  • 3 ouă
  • 1 cutie (400 g) pulpă de roșii
  • 1 morcov mic
  • 1 șalotă
  • 1 ardei iute uscat
  • 2 roșii cherry
  • 20 g unt cu min. 80% grăsime
  • 1 lingură de ulei de măsline aromatizat cu busuioc
  • 1 linguriță rasă de oregano uscat
  • ¼ linguriță de zahăr
  • ½ legătură de pătrunjel verde
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Curățați morcovul și dați-l prin răzătoarea cu ochiuri mici.

Curățați șalota și tocați-o mărunt.

Taiați ardeiul iute în bucăți mici, îndepărtând semințele. Puteți folosi și fulgi de chilli, sau chiar ardei iuți proaspeți. Ce-aveți la îndemână.

_102

Într-o tigaie încăpătoare puneți la încins uleiul aromatizat împreună cu untul. După cum v-am mai spus, adaosul de ulei previne (sau măcar atenuează) săritul stropilor datorați apei existente în unt. Ca să nu mai zic de efectul aromatizant datorat busuiocului.

_103

În grăsimea bine încinsă, căliți la foc iute șalota, morcovul și ardeiul iute. 3 – 4 minute, nu mai mult.

_104

Adăugați pasta de tomate, zahărul (care mai atenuează aciditatea roșiilor), amestecați și lăsați totul să fiarbă încetișor, vreme de vreo 10 minute. Asezonați cu sare și piper, potrivind gustul.

_105

_106

În amestecul îngroșat adăugați oregano, roșiile cherry tăiate în sferturi, apoi spargeți ouăle peste amestecul din tigaie, având grijă să nu se împrăștie, să rămână cu gălbenușul intact. De acum, abțineți-vă de la amestecat în tigaie!

_107

_108

Măriți focul, acoperiți tigaia și așteptați să se gătească ouăle, care trebuie să aibă la final albușul închegat și gălbenușul moale spre cleios. În funcție de puterea calorică a gazului pe care vi-l livrează furnizorul pe care vi l-ați ales în cunoștință de cauză de pe piața liberalizată a gazelor și energiei, procesul poate dura între 5 și 10 minute.

_109

Opriți focul, aruncați peste ouă încă un praf de piper (eventual) și presărați pătrunjelul tocat mărunt. Lăsați tigaia acoperită încă un minut, ca pătrunjelul să-și facă datoria, apoi puteți pune șakșuka în farfurii. Aveți grijă ca să aveți măcar câte un ou la fiecare porție.

_110

 

Varianta II

Această variantă cu siguranță n-o s-o găsiți nici la mulsulmani și nici la evrei, întrucât grăsimea folosită la gătit provine de la porc. Nu zic că nu poate fi înlocuită, dar…

Ce vă trebuie?

  • 3 ouă
  • 50 g kaiser, slănină sau șuncă grasă afumată
  • 1 cutie (400 g) pulpă de roșii
  • 2 – 3 roșii cherry
  • 3 – 4 cozi de ciuperci champignon
  • 1 cățel de usturoi
  • 4 – 6 frunze de busuioc mov proaspăt
  • ¼ linguriță de zahăr
  • 50 g brânză tare (Grana Padano, parmezan, chiar și caș uscat)
  • 1 linguriță boabe de piper roșu
  • ½ legătură de pătrunjel verde
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Tăiați cozile de ciuperci în sferturi pe lungime, iar roșiile le tăiați în jumătăți sau sferturi. Usturoiul îl curățați și îl feliați subțire.

Șunculița tăiată în bucăți mici se rumenește în tigaie la foc iute, până când lasă suficientă grăsime.

_101

În grăsimea încinsă rumeniți mai întâi preț de 2 minute ciupercile, întorcându-le pe toate părțile. Adăugați apoi roșiile cherry și căliți totul încă vreo 4 minute, apoi adăugați conserva cu pulpă de roșii și zahărul.

_102

_103

_104

Micșorați focul și fierbeți totul încă 5 – 6 minute. În ăst timp asezonați cu sare și piper, adăugați busuiocul rupt în bucăți și, chiar la urmă, usturoiul feliat.

_105

_106

_107

Spargeți ouăle în tigaie, iar pe lângă ele adăugati brânza tăiată în bucăți mici.

_108

Mai presărați peste ouă un strop de piper măcinat și adăugați boabele de piper roșu.

_109

Acoperiți tigaia cu un capac și așteptați să se gătească ouăle: între 5  și 10 minute, la fel ca și în prima variantă.

_110

Luați tigaia de pe foc, adăugați pătrunjelul tocat și, după 1 minut de nădușire, se poate trece la servirea în farfurii.

_111

_112

Dacă ați pus doar trei ouă și sunteți nemâncați, renunțați la a mai murdări o farfurie și serviți-vă direct din tigaie.

_113

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.