Scrob cu ciuperci, spanac și brânză de burduf (de capră)

100Că-i zicem scrob, păpăradă, paparăomletă sau ouă jumări, e tot cam pe-acolo. Ouă bine bătute cu furculița, potrivite cu oleacă de sare și piper și apoi răsturnate în tigaia încinsă mânjită cu puțin ulei, untură sau chiar unt. Asta-i baza, la care putem adăuga, după posibilitate, disponibilitate și imaginație, cele mai diverse ingrediente: afumături de porc, bucățele de carne de pui, resturi de friptură, brânzeturi (de vacă, de oaie, de capră, cu mucegai nobil alb, verde ori albastru), cârnați (autohtoni sau de pe alte meleaguri), midii, ciuperci, ceapă verde, spanac, mărar, pătrunjel, ori alte verdețuri, roșii, castraveți, ba chiar și cartofi. Iar pe lângă sare și piper o putem condimenta cu varii mirodenii, ori amestecuri ale acestora, inclusiv cu Madras Curry. La finalul articolului o să găsiți trimiteri la toate omletizările pe care le-am încropit până acum. Cu un click pe link ajungeți direct la povestea respectivă. Și acum, încă unul (dacă-i scrob) ori una (dacă-i păpăradă).

Ce vă trebuie?

Realizarea cu numărul 10 implică pe lângă ouă, sare, piper, ulei, câteva ciupercuțe champignon, niște ceapă verde și frunzulițe (adică frunze mici) de spanac tânăr, o mână de brânză de capră la burduf și, pentru decor, niște caș afumat de oaie.

Cum procedați?

  • Spălați ciupercile cu puțină apă, scurgeți-le bine și feliați-le;
  • Curățați și spălați ceapa, apoi tăiați-o în rondele;
  • Spălați bine de tot frunzele de spanac, ca să nu vă crănțane nisipul în dinți și apoi tocați-l fâșii nu prea late;
  • Bateți bine ouăle cu un praf de sare și de piper mozaic proaspăt râșnit, apoi adăugați în compoziție brânza de burduf sfărâmată;
  • Luați o tigaie neaderentă (eu am folosit-o pe cea cu strat ceramic, care se comportă excelent și se curăță apoi incredibil de lejer), o ungeți cu puțin ulei vegetal și căliți în ea ciupercile, la foc mediu, 3 minute, până când încep să se rumenească;
  • Adăugați ceapa și spanacul și mai căliți încă 1 minut, maxim două;
  • Răsturnați în tigaie ouăle bătute amestecate cu brânză și amestecați bine de tot compoziția timp de 2 minute, timp în care are loc denaturarea și coagularea proteinelor din ou (adică se încheagă, ca să fiu mai explicit);

Răsturnați rezultatul (care poate fi omletă, scrob, păpăradă sau cărbune activ – depinde de unde sunteți și cât de atenți/pricepuți sunteți la ceea ce faceți) în farfurie, și începeți să radeți (nu să râdeți): radeți pe deasupra niște caș afumat, radeți apoi degetarul de palincă, după care puteți rade și conținutul farfuriei.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Alte omlete/scroburi/păpărăzi

  1. Cu caș de oaie și fleică afumată: https://luciangavrila.ro/mic-dejun-cu-cas-ou-si-fleica-afumata/
  2. Cu jambon și caș afumat: https://luciangavrila.ro/omleta-cu-jambon-si-cas-afumat/
  3. Cu chorizo: https://luciangavrila.ro/omleta-cu-spanac-chorizo-si-altele/
  4. Cu brânză Camembert: https://luciangavrila.ro/omleta-cu-branza-camembert-la-pachet/
  5. Cu brânză de capră: https://luciangavrila.ro/paparada-cu-ciuperci-si-branza-de-capra/
  6. Cu Madras curry: https://luciangavrila.ro/paparada-indiana/
  7. Cu midii afumate: https://luciangavrila.ro/omleta-cu-midii-afumate-si-salata-de-cruditati/
  8. Cu brânză cu mucegai albastru: https://luciangavrila.ro/cum-devine-paparada-oeufs-brouilles-au-fromage-bleu/
  9. Cu carne de pui și cartofi noi: https://luciangavrila.ro/paparada-fusion-cu-cartofi-noi/

 

 

1 thought on “Scrob cu ciuperci, spanac și brânză de burduf (de capră)

  1. Pingback: Scrob cu ciuperci, spanac și brânză de burduf (de capră) | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.