Sărățele cu mac și parmezan

Cum vă povesteam și cu alte prilejuri, nu sunt expert, nici măcar specialist, pe zona de patiserie-cofetărie. Nu sunt un fan înfocat al preparării aluaturilor sau al compozițiilor gen pandișpan, chec, blat de tort ș.a.m.d. În majoritatea cazurilor le las în seama altora ori le iau “de-a gata”. Știu că mulți dintre voi sunt “informați” și cunosc faptul că aluaturile comercializate de hrăpăreața și lipsita de scrupule industrie alimentară (Big Food care, alături de Big Pharma, și-a propus să ne decimeze) conțin o grămadă de “chimicale”. Mai ales dacă își iau informațiile de la “cititorii de etichete” (scuze, doream să spun experții supra-calificați ai Asociației Pro Consumatori), cei care pe lângă faptul că au descoperit gaura din macaroană, au constatat cu groază că: 60% din aluaturile congelate conțin acid citric (și zeama de lămâie conține acid citric, dar ăsta e natural și vindecă cancerul, he, he!), 40% din aluaturile congelate conțin acid ascorbic (ăsta este numele sperietoare sub care este cunoscută vitamina C), 50% din aluaturile congelate conțin conservanți și (Șoc și Groază!) 13% din aluaturile congelate conțin chiar câte doi conservanți. Ca să nu mai vorbim de faptul că 40% din aluaturile congelate conțin margarină, iar 3% au în componență chiar și glicerină!

Screen Shot 2018-12-31 at 7.29.41 AM

N-am mai văzut atâta deformare a realității și dezinformare (nu știu dacă voită sau din neștiință, deși bănuiesc aici un mix al celor două) decât în alte “studii” ale susnumiților “experți” care au clasificat iaurturile în funcție de numărul “chimicalelor” din compoziție.

Screen Shot 2016-12-02 at 12.23.45 PM
Screen Shot 2016-12-02 at 12.28.54 PM
Screen Shot 2016-12-02 at 12.29.22 PM

După această divagație (necesară, zic eu) să revenim la ale noastre sărățele. N-am folosit aluat congelat, care rezistă până la 1 an la –18 ˚C, ci din cel refrigerat, adică proaspăt preparat, dar cu o perioadă de valabilitate mult mai redusă. Avantajul? Diminuarea semnificativă a timpului de pregătire și a efortului depus. Și nici nu trebuie să fi expert ca să produci niște chestii de ronțăit.

101

Ce vă trebuie?

Mai jos am enumerat ce vă trebuie, nu și cât vă trebuie. Funcție de câte foi de aluat dispuneți, ajustați și cantitățile celorlalte ingrediente. Estimativ, dintr-o foaie de aluat de 275 g vă ies cam 30 – 35 de sărățele, iar într-o tavă de 25 × 35 cm vă încap cam 25 de viitoare sărățele dreptunghiulare de 10 × 2,5 cm.

  • Aluat foitaj
  • Parmezan ras
  • Mac
  • Sare
  • Ou bătut

Cum procedați?

Derulați foaia de aluat foitaj și întindeți-o pe o suprafață plană.

Tăiați foaia de aluat sub formă de fâșii dreptunghiulare de 10 × 2,5 cm.

102

Așezați fâșiile de foitaj într-o tavă încăpătoare tapetată cu hârtie de copt. Lăsați un spațiu de 3 – 5 mm între bucățile dreptunghiulare de aluat (viitoarele sărățele).

Pensulați aluatul cu ou bătut.

103

Presărați cât mai uniform peste aluat sare, mac și parmezan ras.

104

105

Dați tava la cuptorul preîncălzit la 180 – 200 ˚ C pentru 20 – 15 minute.

106

Dacă vreți să obțineți niște sărățele mai rumenite și mai aurii, porniți pentru 1 – 2 minute flacăra din bolta cuptorului.

107

Scoateți tava din cuptor și lăsați sărățelele să se răcească 5 minute înainte de a le lua de pe hârtia de copt.

108

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “Sărățele cu mac și parmezan

  1. Pingback: Sărățele cu mac și parmezan | Bacău Expres

  2. Pingback: Antreuri pentru mese festive – Diverse chestii | Food and beyond…

  3. Pingback: Tartă cu blat de Kaufland și cremă de Mascarpone | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.