Salsa verde italiana

100După cum ne învață Wikipedia, salsa verde italiana este un sos rustic, rece, alcătuit de regulă din pătrunjel, oțet, capere, usturoi, ceapă, anșoa, ulei de măsline și eventual muștar. După cum deja m-am obișnuit, iarăși mă aștept la observații referitoare la ce-am pus (că nu se pune) și ce n-am pus (că fără asta nu se face), că nu-i asta ordinea de adăugare a ingredientelor, că de ce am amestecat în sens antitrigonometric și nu în sensul acelor de ceasornic (aici am încercat să fiu ironic 😛 ). Bineînțeles că puteți scoate sau adăuga ingrediente, că puteți modifica proporția acestora, ideea este ca în final să obțineți un sos comestibil, eventual și bun la gust 😉 . De obicei acest sos merge foarte bine cu carnea sau peștele la grătar, dar nici dovleceii sau vinetele rumenite deasupra jarului nu s-au supărat când și-au dat întâlnire cu dumnealui.

Ce vă trebuie?

  • 1 legătură mare de pătrunjel;
  • 3 – 4 fire de mentă verde;
  • 1 duzină de capere mici;
  • 2 fileuri de anșoa;
  • 2 – 3 căței de usturoi curățați;
  • 1 linguriță de semințe de pin (pot fi prăjite sau crude);
  • miezul de la 2 – 3 nuci;
  • 1 lingură de zeamă de lămâie sau de oțet balsamic;
  • 3 – 4 linguri de ulei de măsline;
  • Piper mozaic proaspăt măcinat – după gust.

Cum procedați?

  • Puneți într-un blender (sau robot de bucătărie) fileurile de anșoa, semințele de pin și usturoiul tăiat în sferturi și mixați bine;
  • Adăugați pătrunjelul spălat și scurs, rupt în bucăți mari, împreună cu menta – mixați din nou, până când “iarba” este tocată mărunt;
  • Adăugați nucile și mixați-le și pe acestea;
  • Adăugați zeama de lămâie (sau oțetul balsamic) și piperul (de sare nu aveți nevoie atâta timp cât ați pus anșoa – care este foarte sărată) și apoi mixați adăugând în fir subțire uleiul de măsline;
  • Adăugați ulei cât să obțineți o pastă de consistență medie: nu trebuie să fie prea țeapănă, dar nici să nu curgă din furculiță.

Înainte de a întinde pasta obținută peste pește, cărnuri ori legume prăjite, e bine s-o țineți vreo două ceasuri la rece. Se întrepătrund mai bine aromele astfel.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Salsa verde italiana

  1. Pingback: Salsa verde italiana | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.