O explicaţie pentru cei care nu rezolvă integrame sau cuvinte încrucişate: ait = usturoiat, cu usturoi. Ai este un regionalism pentru usturoi. Acuma dacă am lămurit preparatul dpdv lingvistic, să-l lămurim şi dpdv culinar.
Ce vă trebuie?
- Filè de şalău, cam 400 g;
- Apă, mălai, sare – pentru mămăligă;
- Sare şi piper după gust;
- 1 lingură de ulei vegetal (din floarea soarelui sau din sâmburi de struguri);
- un sos de iaurt cu usturoi sau un mujdei de usturoi clasic.
Cum procedaţi?
- Dacă porniţi de la peşte congelat, lăsaţi-l să se decongeleze lent, în frigider, peste noapte. Nu-l forţaţi, mai ales la microunde, că-i distrugeţi bunătate de textură!
- Tăiaţi filèul în bucăţi de circa 100 g bucata, cu o grosime cât mai uniformă;
- Spălaţi filèurile şi uscaţi-le cu hârtie absorbantă;
- Asezonaţi cu sare şi piper;
- Încingeţi o tigaie antiaderentă unsă cu ulei;
- Prăjiţi fileurile la foc mediu spre mare, 3 – 5 minute (în funcţie de grosime) pe o parte, întoarceţi-le cu grijă să nu le rupeţi (folosiţi una – două spatule de lemn în acest scop) şi mai prăjiţi-le 2 – 4 minute pe cealaltă parte;
- Când prăjiţi, ţineţi tigaia acoperită. În acest mod nu o să fie nevoie să vă zugrăviţi bucătăria după fiecare masă 🙂 .
- Mămăliga o preparaţi înainte de a prăji peştele. O face fiecare cum ştie. Eu am făcut-o cum ştie nevastă-mea 😛 .
Servirea ca în fotografie, cu vinul alb, rece şi sec alături.
S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!
Pingback: Şalău prăjit cu mămăliguţă şi sos de iaurt ait | Bacau Expres
Pingback: Peşte şi iarăşi peşte, ca pentru Duminica Floriilor | Food and beyond…