Şalău prăjit cu mămăliguţă şi sos de iaurt ait

000

O explicaţie pentru cei care nu rezolvă integrame sau cuvinte încrucişate: ait = usturoiat, cu usturoi. Ai este un regionalism pentru usturoi. Acuma dacă am lămurit preparatul dpdv lingvistic, să-l lămurim şi dpdv culinar.

Ce vă trebuie?

  • Filè de şalău, cam 400 g;
  • Apă, mălai, sare – pentru mămăligă;
  • Sare şi piper după gust;
  • 1 lingură de ulei vegetal (din floarea soarelui sau din sâmburi de struguri);
  • un sos de iaurt cu usturoi sau un mujdei de usturoi clasic.

Cum procedaţi?

  • Dacă porniţi de la peşte congelat, lăsaţi-l să se decongeleze lent, în frigider, peste noapte. Nu-l forţaţi, mai ales la microunde, că-i distrugeţi bunătate de textură!
  • Tăiaţi filèul în bucăţi de circa 100 g bucata, cu o grosime cât mai uniformă;
  • Spălaţi filèurile şi uscaţi-le cu hârtie absorbantă;
  • Asezonaţi cu sare şi piper;
  • Încingeţi o tigaie antiaderentă unsă cu ulei;
  • Prăjiţi fileurile la foc mediu spre mare, 3 – 5 minute (în funcţie de grosime) pe o parte, întoarceţi-le cu grijă să nu le rupeţi (folosiţi una – două spatule de lemn în acest scop) şi mai prăjiţi-le 2 – 4 minute pe cealaltă parte;
  • Când prăjiţi, ţineţi tigaia acoperită. În acest mod nu o să fie nevoie să vă zugrăviţi bucătăria după fiecare masă 🙂 .
  • Mămăliga o preparaţi înainte de a prăji peştele. O face fiecare cum ştie. Eu am făcut-o cum ştie nevastă-mea 😛 .

Servirea ca în fotografie, cu vinul alb, rece şi sec alături.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

 

2 thoughts on “Şalău prăjit cu mămăliguţă şi sos de iaurt ait

  1. Pingback: Şalău prăjit cu mămăliguţă şi sos de iaurt ait | Bacau Expres

  2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte, ca pentru Duminica Floriilor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.