Șalău la cuptor, mămăligă cu cartofi, sos de iaurt cu usturoi, cartofi prăjiți

100

O combinație căreia cei care au majoritatea țiglelor pe casă i-ar spune din start un NU hotărât. Mai ales în prag de seară. Și totuși …

Acuma ar trebui să vin cu contraargumentele și să explic de ce totuși am mânca o asemenea combinație. Poate pur și simplu pentru că ne place? Pentru că uneori simțim nevoia de a ne împotrivi regulilor?

 

Ce vă trebuie?

  • Niște file de șalău în crustă de migdale, al cărui mod de preparare îl găsiți AICI;
  • Niște cartofi prăjiți (vă povestesc mai jos rețeta 🙂 );
  • O mămăligă cu cartofi pregătită din timp;
  • Un sos de iaurt cu usturoi despre care v-am mai povestit de-atâtea ori că se-mpacă bine cu peștele, ținând loc de mujdei. Dacă ați uitat cum se pregătește, vedeți AICI.

Cum procedați?

Mai întâi, mămăliga:

În ceaunul în care pregătiți de obicei mămăliga puneți apa cu sare la fiert, iar cand începe să clocotească aruncați în apă doi cartofi potriviți, curățați de coajă și tăiați ca pentru piure. Îi lasați să fiarbă molcom vreo 15 – 20 de minute, după care adăugați peste fiertura de cartofi mălaiul în ploaie și continuați după tipicul cunoscut, ca și la o mămăligă obișnuită. După ce ați adus-o la consistența dorită o răsturnați pe farfurie. O puteți mânca și așa, dar va fi mult mai bună a doua zi, puțin rumenită. Tăiați mămăliga în bucăți nu mai groase de 1 cm pe care le prăjiți într-o tigaie antiaderentă unsă cu foarte puțin ulei (cel mult ½ linguriță), câte 3 – 4 minute pe fiecare parte.

Între timp prăjiți și cartofii:

Cam pe când introduceți fileurile la cuptor, încingeți la 180˚C friteuza cu ulei de palmier. În uleiul încins aruncați feliile de cartof tăiate așa, mai din topor (cam ca pentru wedges – dacă știți ce înseamnă; dacă nu știți dați click pe poza cu cartofii prăjiți). Când își schimbă culoarea și se ridică la suprafață (dacă au loc; că dacă ați îndesat 5 kile de cartofi în friteuză …), înseamnă că-s gata de consum și-i puteți răsturna într-un castron încăpător, unde-i veți potrivi de sare. Acuma ar fi momentul să presărați peste ei și niște brânză rasă. Să nu exagerăm totuși!

Nu vă mai rămâne decât să puneți la un loc peștele, mămăliga, cartofii și sosul. Și dacă vreți să nu mâncați mai mult decât o porție, folosiți o farfurie mai mică. Va părea plină cu vârf, iar creierul va fi păcălit. La vin n-are rost să-l păcăliți. Folosiți pahare normale de vin alb, cu picior, în care turnați (puțin câte puțin – vorba cântecului) un Riesling Italian rece și sec.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

4 thoughts on “Șalău la cuptor, mămăligă cu cartofi, sos de iaurt cu usturoi, cartofi prăjiți

  1. Pingback: Pseudo-polentologos (Fals tratat de mămăligologie) | Food and beyond…

  2. Pingback: Mâncare reciclată – din nou despre mămăligă | Food and beyond…

  3. Pingback: Șalău la cuptor, mămăligă cu cartofi, sos de iaurt cu usturoi, cartofi prăjiți | Bacau Expres

  4. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte, ca pentru Duminica Floriilor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.