Şalău cu sparanghel şi sos de capere şi Camembert

000

Am vrut să încerc ceva diferit de „file de peşte alb cu sos Meuniere”, dar totuşi apropiat. Aşa s-a născut această combinaţie, cu o solidă bază franceză, dar şi cu ceva accente de Extrem Orient şi o picătură de spirit elen.

Ce vă trebuie?

Pentru două porţii de oameni cumpătaţi (aşa cum sunt eu, de exempu 🙂 ) :

  • 200 g filé de şalău;
  • 8 fire de sparanghel alb, conservat;
  • un deget de ghimbir proaspăt;
  • 30 mL Tsipouro (un rachiu de tescovină grecesc, cu 40% alcool, uşor aromatizat cu anason);
  • o lingură de ulei de măsline;
  • sare şi piper după gust.

Pentru sos:

  • 20 g unt aromatizat cu ierburi;
  • zeama de la o jumătate de lămâie;
  • 2 linguriţe de capere mici;
  • o mână de pătrunjel verde tocat;
  • 50 g brânză Camembert;
  • sare şi piper după gust.

Cum procedaţi?

  • Tăiaţi fileul de şalău în fâşii late de 1,5 cm, asezonaţi cu sare şi piper şi turnaţi peste ele Tsipouro. Lăsaţi 10 – 15 minute să prindă aroma.
  • Curăţaţi ghimbirul şi tăiaţi-l bastonaşe.
  • Încingeţi uleiul într-o tigaie antiaderentă şi căliţi ghimbirul 2 minute.
  • Adăugaţi fâşiile de şalău şi rumeniţi-le frumos pe toate părţile (cam 4 – 5 minute în total). Scoateţi şalăul deoparte, adăugaţi nişte pătrunjel verde. Ghimbirul puteţi să-l aruncaţi, era doar pentru aromă.
  • În uleiul în care aţi prăjit peştele căliţi timp de 5 minute, la foc mediu, sparanghelul bine scurs. Rotiţi-l uşor pe toate părţile, cu grijă, fără să-l fărâmiţaţi.

Între timp, pregătiţi sosul:

  • Topiţi, la flacără mică untul – lăsaţi-l să fiarbă cam 1 minut;
  • Adăugaţi zeama de lămâie, caperele, sarea, piperul şi pătrunjelul tocat.
  • Amestecaţi şi fierbeţi încă 1 minut.
  • Adăugaţi brânza Camembert tăiată în cuburi. Amestecaţi continuu până când se topeşte şi se încorporează complet.
  • Dacă este prea consistent sosul, diluaţi-l cu lapte.
  • Turnaţi sosul fierbinte peste peşte şi sparanghel şi decoraţi cu pătrunjel verde.

Acompaniaţi cu un pahar de Chardonnay.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

 

2 thoughts on “Şalău cu sparanghel şi sos de capere şi Camembert

  1. Pingback: File de şalău în crustă de migdale la cuptor | Food and beyond…

  2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte, ca pentru Duminica Floriilor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.