Salate estivale

Când sunt peste 30 ˚C afară (chestia asta se întâmplă, de regulă, vara), nu prea mai ai chef să focărești (decât în cazuri excepționale cum ar fi grătarele în aer liber), iar de cărnuri grele (vită, oaie, porc, mistreț, cangur, ren, struț, cerb, bizon, crocodil, hipopotam, zebu, ornitorinc) te-ai cam săturat, ar fi cazul să-ți încropești o salată. Măcar pentru prânz. Iar dacă ți se face din nou foame, seara te poți prezenta, mai mult sau mai puțin anunțat, la o unitate socialistă a TAPL (pentru cei născuți mai târziu, acronimul înseamnă Turism și Alimentație Publică Locală).

Vara nu-i greu să-ți faci o salată. Ai nevoie de câteva ingrediente de bază:

  • o roșie mare sau două roșii mici (de preferat de grădină, achiziționate din piață de la producători locali care stau la tarabe doar vara);
  • 2 – 3 castraveți (achiziționați la fel ca mai sus); aveți grijă să aibă și un rest de floare (cât mai puțin veștedă) și țepi care chiar înțeapă;
  • o legătură de ceapă verde (4 – 5 fire la leu), fie viitor albă sau roșie; în lipsă merge și un bulb de ceapă – albă, galbenă, roșie;
  • 3/8 lingurițe de oregano uscat (asta ca să vă învățați cu fracțiile, ori cu sistemul de unități de măsură anglo-saxon – pentru conversia în sistemul internațional de unități de măsură, vă recomand să citiți asta);
  • 4 – 5 linguri de ulei vegetal (preferințele mele, în ordine: măsline, sâmburi de struguri, floarea-soarelui, rapiță, porumb, orez, MW-40 – chit că ăsta din urmă-i mineral);
  • 1 – 2 lingurițe de oțet balsamic sau zeamă de lămâie/limetă (opțional, doar pentru cei care suportă adaosurile de acizi organici mono-, di-, sau tricarboxilici);
  • Sare marină (cu peste 80% NaCl) – după gust (vă vând un pont: ca să nu fleșcăiți salata, adăugați sarea doar înainte de servire).

_202

_203

La această bază, funcție de ce adăugați obțineți diverse salate:

Salată cu piept de pui:

Adăugați în salată câteva felii de piept de pui rumenite la grătar (2 – 3 bucăți), tăiate în paralelipipede de 1,5 × 1,5 × H mm, unde H reprezintă grosimea feliei de piept de pui.

_204

_205

Salată cu ouă fierte:

Adăugați în salată 4 ouă fierte (se fierb în apă rece; se țin pe flacără exact 4 minute de când începe să clocotească apa și încă 1 minut în apa în care au fiert, departe de flacără; se răcest sub jet de apă rece, se curăță de coajă, se taie longitudinal în sferturi).

_206

_207

_208

Salată cu telemea:

Adăugați în salată cuburi de telemea cu latura de 1,5 cm (pentru ingineri 15 × 10-3m). Nu am pus poză, că mi-a fost lene s-o caut prin cei 500 TB de imagini.

Salată vegană:

Adăugați în salată crutoane sau bucăți de pâine prăjită.

Salată grecească (horiatiki):

Înlocuiți în bază ceapa verde cu ceapă roșie veche tăiată julienne, adăugați măsline Kalamata, ardei gras (roșu, verde, ori ambele), puneți deasupra o bucată de brânză Feta.

Salată turcească (csobany):

La fel ca la salata grecească, numai că puneți măsline turcești, brânză turcească, ceapă turcească.

104

Salată caprese:

Scoateți din bază ceapa și castraveții. Adăugați la roșii felii de Mozzarella (neapărat de bivoliță/drigană). În loc de oregano puneți frunze proaspete de basilico, iar uleiul de măsline înlocuiți-l cu olio di oliva. Nu puneți oțet, nici măcar balsamico.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.