Salate cu caracatiță și alte fructe de mare

Cu siguranță ați observat prin supermarketuri oferta bogată de fructe de mare. Pe unele le găsiți (mai rar) proaspete în raioanele de pescărie de la Cora, Auchan sau Selgros. Tot acolo găsiți și fructe de mare „proaspăt decongelate”. Acelea nu se pot recongela trebuind să fie preparate și consumate până la expirarea termenului de valabilitate. Nu de alta, dar nimeni nu-și dorește o toxiinfecție alimentară cauzată de fructele de mare. Dacă luați fructe de mare congelate, aveți grijă să nu vi se dezghețe până acasă, iar când ați ajuns cu ele la domiciliu aruncați-le direct în congelator, asta dacă nu cumva vreți să le pregătiți pe moment.

Mai găsiți diverse produse bazate pe fructe de mare marinate, pe care le puteți păstra în ambalajul original intact, la frigider (+2 … +6 ˚C). Durata de păstrare (termenul de valabilitate) este înscrisă pe ambalaj. Important este să le consumați în interiorul intervalului de valabilitate și odată ce ați desfăcut ambalajul original să dați în consum întreaga cantitate.

Cu aceste produse marinate puteți pregăti rapid câteva salate pe care le puteți servi ca antreuri reci.

_101

La unele salate o să mai aveți nevoie de paste (scurte) fierte, ton în ulei (folosiți conserve mici de 85 g) și zeamă de lămâie (asta se pretează cam la toate salatele propuse aici).

(1) Carpaccio de caracatiță

_301

  • 150 g carpaccio de caracatiță
  • 3 – 5 lingurițe de zeamă de lămâie

Se pune conținutul cutiei de carpaccio într-un bol, se stropește cu zeamă de lămâie, se amestecă. Caracatița este deja condimentată, astfel că nu mai necesită adăugarea altor ingrediente.

(2) Salată cu alge marine și somon afumat

  • 200 g salată de alge cu somon
  • 3 – 5 lingurițe de zeamă de lămâie
  • 50 g somon afumat (opțional)

Se pune conținutul cutiei de salată de alge într-un bol, se stropește cu zeamă de lămâie, se amestecă. Dacă vi se pare prea săracă în somon, mai puteți adăuga 1 – 2 felii de somon afumat, tăiate în bucăți mici.

(3) Salată cu caracatiță, somon și alge marine

_300

  • 200 g salată de alge cu somon
  • 150 g carpaccio de caracatiță
  • 3 – 5 lingurițe de zeamă de lămâie

Se amestecă într-un bol caracatița, salata de alge cu somon, se adaugă zeamă de lămâie, apoi se amestecă.

(4) Salată cu paste, ton și fructe de mare

_204

  • 150 g (1 cutie) salată de calamar și caracatiță
  • 1 cutie mică (85 g) de ton bucăți în ulei
  • 100 – 150 g paste scurte
  • 1 L de apă în care se adaugă 1 linguriță rasă de sare
  • 1 ceapă roșie medie
  • 3 – 5 lingurițe de zeamă de lămâie

– Se fierb pastele într-un litru de apă în care ați dizolvat o linguriță rasă de sare. Timpul de fierbere al pastelor îl găsiți înscris pe ambalajul acesora. Adăugați pastele în apa aflată în fierbere, așteptați ca aceasta să înceapă să clocotească din nou, și abia apoi cronometrați timpul de fierbere.
– Scurgeți pastele, clătiți-le sub jet de apă rece, scurgeți-le din nou și așteptați să se răcească.
– Curățați ceapa și tăiați-o julien (peștișori).
– Scurgeți excesul de ulei din conserva de ton
– Într-un vas încăpător amestecați pastele reci cu bucățile de ton, caracatiță și calamar, stropiți cu zeamă de lămâie și apoi potriviți gustul de sare și piper. Dați la rece înainte de servire.

_304

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.