Salată Șuba cu păstrăv afumat

Salata Șuba (sau Shuba, ori Шуба) este, dacă vreți, echivalentul din stânga Prutului al salatei boeuf. Numai că în loc de mazăre se folosește sfeclă roșie, nu se pun nici castraveți, nici gogoșari murați, iar carnea de pui (că de aia îi zice „salată de boeuf” 😛 ) se înlocuiește cu pește afumat, cel mai adesea macrou sau hering ( o rețetă de șubă cu macrou afumat găsiți aici). Am văzut și variante cu pește conservat în ulei. Cum la capitolul „pește” gradele de libertate sunt multe, am zis că n-o să moară nimeni dacă am să folosesc păstrăv afumat. Achiziționat direct de la producător.

Ce vă trebuie?

  • 2 păstrăvi afumați, cam la 200 – 250 g bucata;
  • 4 – 5 cartofi albi, nefăinoși, potriviți, de aceeași mărime (să tot fie vreo 600 – 700 g în total);
  • 3 morcovi potriviți;
  • 4 sfecle roșii mici (circa ½ kg în total), aproximativ de aceeași formă și mărime;
  • 1 ceapă roșie potrivită ca mărime;
  • Maioneză preparată din: 1 gălbenuș crud, 1 gălbenuș fiert, 2 – 3 linguri de muștar (de Tecuci ori de Dijon), 1 – 2 lingurițe de zeamă de lămâie, 1 praf de sare; 250 – 350 mL de ulei din floarea-soarelui (vezi aici cum se prepară);
  • Câteva frunzulițe de pătrunjel verde, pentru decor.

204

210

207

Cum procedați?

Spălați sfecla, înveliți-o în folie de aluminiu și coaceți-o în cuptor, la 200 ˚C, cam două ceasuri, ori până când devine moale la pipăit. Lăsați-o să se răcească, curățați-o de coajă și dați-o prin răzătoarea mare.

203

208

209

215

Fierbeți cartofii în coajă, 15 – 20 de minute, ori până când pătrunde furculița ușor în ei. Lăsați-i să se răcească, curățați-i de coajă și dați-i prin răzătoarea mare (nu în același recipient cu sfecla).

201

212

Curățați morcovii, spălați-i și fierbeți-i în apă sărată până se înmoaie. Lăsați-i să se răcească, apoi dați-i prin răzătoarea mare. Tot în alt recipient.

202

213

Curățați păstrăvul de piele, îndepărtați-i capul și coada. Dezosați-l. Rupeți carnea în fâșii mici.

205

206

211

Curățați ceapa roșie și tăiați-o julien (sau, popular, sub formă de peștișori).

214

Luați un vas dreptunghiular, transparent, cu pereți înalți (nu-i musai să fie termorezistent, că nu-l băgați la cuptor). Așezați pe fundul vasului un strat de cartof  ras, asezonat cu sare și piper. Folosiți doar jumătate din cantitatea de cartofi pe care o aveți la dispoziție.

216

Peste stratul de cartofi întindeți un strat de morcov ras, de asemenea asezonat cu sare și piper. Peste morcov întindeți stratul de păstrăv. Peste păstrăv presărați ceapa tăiată julien, iar peste ceapă întindeți sfecla rasă. Peste stratul de sfeclă întindeți restul de cartofi, la care nu uitați sarea și piperul.

218

219

220

221

222

Ungeți totul cu un strat de maioneză nu prea gros, să nu vă cadă greu la stomac.

223

Decorați salata cu bucățelele de albuș de ou fiert rămase de la prepararea maionezei (sper că nu le-ați aruncat) și cu frunzulițe de pătrunjel verde. Dacă aveți și alte idei de ornare, folosiți-le.

226

Acoperiți vasul cu un capac și dați-l la frigider pentru câteva ceasuri, să aibă timp să se întrepătrundă aromele.

224

Cam asta-i tot. Serviți salata Șuba în deschiderea festinului. Acompaniați-o, în funcție de malul Prutului pe care vă aflați, cu vodcă (peronul pe partea stângă), ori cu țuică/rachiu (peronul pe dreapta).

225

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!