Salată rapidă de ton

Din seria “Ce gătim cu conservele uitate prin cămară?”, astăzi o salată-aperitiv (când ți-e foame poate ține loc și de fel principal), fără coacere, fără prăjire, fără fierbere – deci ceva gen “raw”, însă fără “vegan” întrucât conține pește. Ton, mai precis. Știți, peștele acela despre care se zice că are un conținut ridicat de mercur și a cărui pescuire intensivă omoară delfinii care se agață în plasele traulerelor de pescuit.

_101

Ce vă trebuie?

  • O conservă mică (80 g) de ton în ulei;
  • O conservă mică (80 g) de ton în suc propriu;
  • O conservă medie (170 g) de porumb boabe;
  • O conservă “normală” (400 g) de fasole albă boabe;
  • O ceapă roșie potrivită (nici prea mare, nici prea mică);
  • Zeama de la o jumătate de lămâie;
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Curățați ceapa și tăiați-o Julien (“peștișori” mai pe înțelesul tuturor) și plasați-o într-un recipient (castron, bol – cum vreți să-i ziceți) încăpător.

103

Adăugați conținutul celor două conserve de ton (nu înainte de a le deschide). Franjurați ușor bucățile de ton, ajutându-vă de o furculiță.

Turnați apoi în bol conținutul conservelor de porumb și de fasole. Nu este obligatoriu să le scurgeți de zeama în care s-au odihnit, nici să le clătiți cu jet de apă. Este suficient să extrageți boabele din conservă cu furculița, astfel încât să nu preluați prea multă fază lichidă (de regulă conținând apă, sare de bucătărie, extract de porumb/fasole, eventual zahăr) din conservă.

Stoarceți zeama unei jumătăți de lămâie, asezonați cu sare (nu prea multă, boabele și tonul în suc propriu conțin suficientă sare) și piper, apoi amestecați totul cu simț de răspundere. Sau cu o furculiță.

Acoperiți castronul cu o folie alimentară și dați-l la rece măcar 6 ore înainte de servire (ideal ar fi să stea la frigider cam 12 ore, să aibă timp să se transfere aromele de la ton la boabe și viceversa).

_102

Serviți ca antreu, cu sau fără baghetă prăjită ori crutoane, decorată au ba cu puțină verdeață proaspătă (pătrunjel, coriandru, ceapă verde) ori aranjată pe frunze de salată verde, mai mult sau mai puțin creață.

_103

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Salată rapidă de ton

  1. Pingback: Salata rapida de ton | Bacău Expres

  2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.