Salată orientală

300De unde și până unde această denumire de salată orientală, habar n-am. Toate sursele consultate spun doar că originea acestui preparat nu este în Orient, întrucât ingredientul de bază, cartoful, nu este specific bucătăriilor orientale, lucru absolut normal ținând cont de faptul că acest aliment a fost adus din Lumea Nouă în Europa de către spanioli, iar de la aceștia s-a răspândit (cu destulă greutate, e drept) în tot arealul european. Salata orientala face parte din aceeași familie de bucate românești de-acum, a căror denumire n-are nici o legătură cu zona lor de proveniență. A se vedea cartofii franțuzești și salata boeuf. Foarte populară în toate zonele țării, această salată cunoaște și nenumărate variante de pregătire, cu diverse adaosuri de ingrediente. Să zicem că aici aveți varianta “clasică”, în care se regăsesc doar cele patru ingrediente de bază (excluzând condimentele și dressingurile): cartofi, ouă, ceapă, măsline. O să spuneți că este o rețetă banală, dar nici nu știți ce mare căutare au aceste rețete simple printre cei care gătesc ajutați de Google 😀 .

Ce vă trebuie?

  • 5 cartofi potriviți (în imagine sunt doar 4, al cincilea părea în regulă cand l-am pus la fiert, dar la curățat și feliat s-a dovedit a fi cam necomestibil);
  • 5 ouă;
  • o ceapă roșie, ceva mai mărișoară;
  • 3 – 4 fire de ceapă verde;
  • 12 măsline (brunete, roșcate sau verzi, cu sau fără sâmburi – după preferințe și după posibilități);
  • 4 – 5 linguri de ulei vegetal (uleiul obișnuit de floarea-soarelui mi se pare cel mai indicat);
  • sare și piper după gust.

Cum procedați?

  • Se spală cartofii  și se fierb în apă cu sare vreme de 15 – 20 de minute (încercați să folosiți cartofi cam de aceeași mărime, ca să fiarbă în același timp), până când intră ușor furculiță în ei;
  • Se fierb ouăle, 5 minute de când începe să clocotească apa, astfel încât să fie tari;
  • După ce se răcoresc puțin, se curăță cartofii și se taie fie rondele, fie bucăți (o idee mai mari decât atunci când îi tăiați pentru piure);
  • Ouăle se curăță și se taie în sferturi pe lungime, apoi fiecare sfert se taie transversal în două bucăți;
  • Se curăță ceapa roșie și se taie julien (dacă termenul vi se pare prea pretențios, atunci tăiați-o “peștișori” – e același lucru; pentru începători, aveți aici ilustrată întreaga tehnologie);
  • Se curăță ceapa verde, se spală și se taie în rondele subțiri partea albă, cea verde lăsându-se ceva mai lungă (circa 1 cm);
  • Se amestecă bine toate ingredientele, cu grijă pentru a nu sfărâma cartofii și gălbenușurile;
  • Se potrivește salata de sare și piper (atenție la sare, măslinele sunt ținute de regulă în saramură, așa că sunt deja sărate bine);
  • Se adaugă la final uleiul, se amestecă din nou, tot așa, cu mare grijă.

Este bine ca înainte de servire să o dați la rece pentru o jumătate de oră, în felul acesta au timp aromele ca să se întrepătrundă.

S-aveți poftă si să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Salată orientală

    • O fi arătând mai bine (meritul fotografului 😉 ), dar a ta cred că este mult mai gustoasă, iar ceapa este mult mai frumos tăiată! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.