Salată “Dublă Greșeală”

100Salata “Dublă Greșeală” este o salată de sine stătătoare, în sensul că ea poate fi servită în deschidere, ca aperitiv, nefăcând parte din categoria salatelor care se aduc, de regulă, odată cu friptura (felul principal).

Dacă vă întrebați de unde-i vine numele acesta ciudat, am să vă spun că am botezat-o așa întrucât nu respectă cutuma atât de dragă majorității italienilor, aceea că nu se asociază, în același preparat, brânzeturile cu peștele. Pentru această interdicție, există mai multe explicații. Cea mai aiuritoare dintre ele este aceea că, o astfel de combinație, poate conduce la depigmentarea pielii consumatorului. O altă explicație, ceva mai rațională, zice că aroma puternică a brânzeturilor “ascunde” gustul de pește; explicația este valabilă doar în cazul anumitor combinații. Probabil cea mai simplă și mai adevărată explicație este aceea că zonele cu tradiție în fabricarea brânzeturilor sunt departe de mare, iar în zonele cu pescuit intens nu se prea făcea brânză. Oricare ar fi explicația, combinarea peștelui cu brânza este considerată de către puriștii bucătăriei italiene o greșeală, dacă nu chiar o blasfemie.

Întrucât am folosit pește și brânză atât în salata propriu-zisă (butterfish și gorgonzola), cât și în dressing (anșoa și parmezan), salata mea este o dublă greșeală. Am mâncat-o și eu și alții, că mi-au ieșit vreo patru porții din cantitățile pe care vi le-am dat mai jos. Nu ne-am depigmentat (ca Michael Jackson) și am simțit și aromele brânzeturilor și pe cele ale peștilor.

Ce vă trebuie?

  • ½ salată verde;
  • ½ legătură de spanac;
  • ¼ de bulb de fenicul;
  • 1 ceapă roșie;
  • 100 g butterfish afumat;
  • 100 g brânză Gorgonzola picantă;
  • Crutoane din 2 felii de pâine cu făină de secară;

Pentru dressing:

  • 2 – 3 fileuri de anșoa;
  • 1 gălbenuș de ou crud;
  • 1 lingură de muștar de Dijon;
  • 1 lingură de muștar cu semințe întregi;
  • 3 căței de usturoi curățați;
  • 4 – 5 linguri de parmezan ras (sau Grana Padano);
  • Zeama de la o limetă;
  • 1 linguriță de sos Worcestershire;
  • ¼ linguriță de piper mixt (alb, negru, verde, roșu) proaspăt râșnit;
  • 5 – 6 linguri de ulei de măsline.

Cum procedați?

  • Spanacul și salata se spală, se scurg bine, apoi se rup în bucăți mari;
  • bulbul de fenicul se taie în bucăți de circa 0,5 cm;
  • Ceapa roșie se curăță și se taie julien (peștișori);
  • Fileurile de pește afumat se taie în fâșii de 1 × 3 cm;
  • Brânza Gorgonzola se taie în cuburi de 8 – 12 mm;
  • Pâinea prăjită se taie sau se rupe în bucăți de circa 1 × 1 cm;
  • Se amestecă bine toate ingredientele într-un bol încăpător și se dau la rece pentru 30 de minute.

Se așează porțiile de salată în farfuriile de servire, iar deasupra se toarnă dressingul preparat astfel:

  • Se introduc în blender (robot) toate ingredientele, mai puțin uleiul de măsline și se mixează bine, până când se obține o pastă omogenă;
  • Se adaugă treptat uleiul (ca la maioneză) și se pulsează amestecul după fiecare porție de ulei adăugată (uleiul adăugat trebuie să aducă dressingul la consistența unei smântâni);
  • Se dă dressingul la rece până înainte de servire, apoi se toarnă pe porțiile individuale de salată.

Se poate potrivi salata “DG” (nu D & G) cu un vin alb, rece și sec. Riesling Italian, de pildă.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Salată “Dublă Greșeală”

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.