Salată de vinete

Cu toate că nu sunt pofticios de felul meu ( 😀 😀 😀 ), m-a pocnit, din senin, o poftă bruscă și intensă de salată de vinete. Mi-am cumpărat rapid trei vinete nu prea mari (cam de 250 g bucata) și le-am zvârlit în cuptor, la copt. Cum procesul de coacere durează cam un ceas și ceva, cât timp se coc vinetele, m-am gândit că v-aș putea povesti câte ceva despre această mâncare, realizabilă în zilele noastre pe tot parcursul anului. Găsiți vinete proaspete în supermarketuri din ianuarie până-n decembrie, ori puteți folosi vinete coapte congelate – și pe astea le găsiți la magazin, dar parcă tot mai bune sunt cele coapte acasă, “homemade” cum ar zice cunoscătorii.

Salata de vinete nu este o mâncare tradițional-românească, ea regăsindu-se, în diverse variante de preparare, în zona Balcanilor, în aria mediteraneană, ori în Orientul Apropiat, dar enumerarea nu este exclusivă. Noi, românii, îi punem și ceva ceapă roșie tocată mărunt, eventual pastă de usturoi, și o frecăm cu ulei de floarea-soarelui. Uneori îi adăugăm și un gălbenuș de ou crud, ori câteva linguri de maioneză. În Kos (insula aceea grecească din Marea Egee în care-mi tot fac vacanțele de vară), am mâncat μελιτζανοσαλάτα (se pronunță melitzanosaláta) preparată în taverna lui Jimmy:

_118

Salata de vinete de la Olympiada, n-are ceapă, n-are usturoi, dar are pastă de măsline. Și este legată, evident, cu ulei de măsline. Se servește cu pâine, ori cu pita grecească.

_112

_114

_117

Noi am cerut și o salată de roșii cu ceapă alături. Jimmy s-a obișnuit deja cu “ciudățeniile” noastre culinare, încă de când i-am cerut la pește mujdei de usturoi, așa că n-a comentat și s-a executat.

_113

_116

Tot în insulele grecești, în Rodos de astă dată, am văzut – dar n-am gustat – un altfel de salată de vinete. Ne aflam la cină într-o tavernă pescărească, savurându-ne porțiile de calamar umplut.

19

La o masă alăturată se afla un grup de turiști turci, care tocmai coborâseră de pe iahtul parcat în Marina nouă din Rodos. Ospătarul a venit cu un platou pe care trona o vânătă mare, coaptă pe grătar. A despicat-o în lung și, ajutându-se de două furculițe, cu o dexteritate și rapiditate uluitoare a curățat-o și a tocat-o. A asezonat-o apoi cu ulei de măsline, oțet balsamic, sare, piper și ceva ardei iute tocat mărunt. Preparatul a dispărut de pe platou, așa fierbinte cum era, cât ai zice “patlıcan salatası”.

17

Dar să revenim la a noastră românească salată de vinete.

Ce vă trebuie?

 • 3 vinete nu prea mari, cam de 250 – 300 g bucata, cu coaja lucioasă și elastice la atingere (semn că sunt ajunse la maturitate, dar nu sunt trecute);
 • 1 ceapă roșie mică (sau ½ ceapă mare);
 • 2 căței de usturoi;
 • 200 – 250 mL ulei de floarea-soarelui (cât cuprinde – ar zice gospodinele experimentate);
 • 1 gălbenuș de ou crud (opțional – merge și fără);
 • Sare – după gust.

Cum procedați?

Preîncălziți cuptorul la 200 ˚C. Tapetați o tavă cu hârtie de copt (ca să nu vă mai chinuiți după aceea să spălați tava) și așezați în ea vinetele. Ca să nu vă explodeze în cuptor, găuriți-le în câteva locuri cu furculița. O scurtă paranteză: multă lume zice că vinetele coapte pe grătar sau pe plită sunt mult mai bune decât cele coapte în cuptor. Într-adevăr, ies mai albe, au o aromă aparte (de fum, în special), dar necesită mai multă atenție în timpul coacerii (trebuie să fiți atenți să nu le ardeți) și se curăță ceva mai dificil. Folosirea cuptorului vă scutește de toate astea, chiar dacă gustul salatei este ușor diferit.

_101

Aveți grijă ca din 20 în 20 de minute să răsuciți vinetele cu 90 de grade, pentru a se coace uniform, pe toate părțile.

_102

După ce s-au copt, scoateți vinetele din cuptor, tăiați-le coada și despicațile în două jumătăți, pe lungime.

_103

Cu o lingură scoateți miezul din fiecare jumătate și puneți-l la scurs într-o strecurătoare. Cât se scurg se vor și răci.

_104

Cât timp se scurg vinetele, curățați usturoiul și dați-l prin presă, curățați ceapa și tocați-o: fie mărunt de tot, fie ceva mai grosier, dacă vreți să obțineți o textură mai consistentă și un aspect rustic.

_105

_106

Miezul bine scurs îl tocați mărunt. Gospodinele vă vor spune că nu este bine să folosiți pentru tocat (și, în general pentru manipularea vinetelor coapte) scule metalice. Observația era pertinentă pe vremea când nu existau cuțite, linguri și furculițe din oțel inoxidabil. Dar, dacă vreți să faceți poze cu “mâncare tradițională”, puteți toca vinetele cu un satâr din lemn, iar apoi le puteți prelucra în continuare într-un vas de lut smălțuit, amplasat pe un ștergar țesut la război, neapărat cu motive populare în roșu și negru.

_107

Puneți vinetele tocate, ceapa și usturoiul într-un castron încăpător. Asezonați cu sare. Acum este momentul să adăugați (dacă considerați necesar) gălbenușul de ou.

_108

Amestecați bine și adăugați treptat uleiul, în fir subțire, ca la maioneză.

_109

Potriviți gustul final de sare și cam asta ar fi tot.

_110

Se potrivește bine cu pâine integrală prăjită și cu o salată de roșii adevărate, de grădină.

_111

_119

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

12 thoughts on “Salată de vinete

 1. Pingback: Salată de vinete – Bacau Expres

 2. Am să încerc să le fac la cuptor. Eu înlocuiesc uleiul cu smântână. O fi bine?

 3. Pingback: Cum mi-am petrecut vacanța (3) – Southern California zakooska | Food and beyond…

 4. Sa incercati si o alta metoda de coacere:invelite in folie de aluminiu alimentar. Sunt atat de gustoasr!!!

 5. Pingback: Punem și noi ceva pe masă la intrarea în douăzeci-douăzeci ? | Food and beyond…

 6. Pingback: Salată de vinete și ardei copți | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.