Salată de vinete și ardei copți

Spre deosebire de salata de vinete cu ardei copți, în care salata de vinete este realizată pe calea clasică și este servită alături de o salată de ardei copți, salata de vinete și ardei copți este un fel de “2 în 1” care, la prima degustare, aduce cu o zacuscă încropită la rece.

Ce vă trebuie?

 • 3 vinete, să tot aibă cam 1 – 1,25 kg cu totul
 • 3 ardei grași, roșii și cărnoși, din care să nu rămână după coacere doar pielița, semințele și cotoarele
 • 1 căpățână mică de usturoi din recolta anului curent
 • 1 ceapă medie, fie galbenă, fie roșie
 • 150 – 200 mL de ulei de floarea-soarelui
 • Sare – după gust.

_101

_102

Cum procedați?

Mai întâi va trebui să coaceți ardeii și vinetele, operațiune pentru care aveți câteva opțiuni:

 • În aer liber, pe grătarul clasic, cu jar ori, dacă sunteți mai emancipați, pe grătarul încins cu GPL din butelie. Avantajul este că nu vă afumați bucătăria. S-ar putea să vă afumați totuși vecinii, în special dacă aerul liber în care prestați este cel din balcon. Șansele ca să vă bată poliția la ușă cresc exponențial dacă faceți chestia asta în Germania sau în alte țări la fel de lipsite de simțul umorului.

z01

 • În cuptor. Cu avantajele și dezavantajele descrise aici și aici.

_102

 • Pe plită sau pe o bucată de tablă pusă deasupra ochiului aragazului.

104

_104

În toate cazurile, este bine ca vinetelor să le îndepărtați porțiunea verde din jurul cozii (nu și coada). Pentru a preveni acumularea de abur sub coaja vinetelor, acumulare care poate duce la mici explozii soldate în cel mai bun caz cu pictarea pereților bucătăriei, este bine ca să înțepați sau să crestați din loc în loc coaja acestora.

Pentru o coacere uniformă, mai rotiți din când în când vinetele și ardeii.

Odată coapte, vinetele se așază pe un fund de lemn și se lasă să se răcorească puțin, apoi se curăță de coaja arsă, și se pun la scurs într-o strecurătoare.

_105

_108

Ardeii copți scoși de pe plită se pudrează cu sare fină și se pun într-un vas încăpător acoperit cu un prosop. Se lasă 15 – 20 de minute să stea în propria abureală, apoi se curăță de pielița arsă, după care li se îndepărtează cozile, cotoarele și semințele. Se lasă la scurs, iar înainte de încorporare în salată se storc.

_106

_107

_109

_111

Toate ingredientele (vinete, ardei, ceapă, usturoi) se toacă mărunt. Vinetele le-am tocat manual, la cuțit. Puteți folosi, în funcție de îndemânare, obișnuință, credințe, de la satârul de lemn (care nu “oxidează” vinetele), până la cuțitul ceramic sau din oțel inoxidabil.

_110

Pentru rapiditate, ardeii, ceapa și usturoiul (în prealabil curățate și tăiate în bucăți mari) le-am dat prin robotul de bucătărie. Nu cât să rezulte o pastă, dar suficient cât ceapa și usturoiul să se mărunțească, dar totuși să li se mai simtă textura în salată.

_103

_112

_113

Odată tocate ingredientele, acestea se amestecă într-un castron încăpător, se adaugă sare, apoi se toarnă uleiul în fir subțire, în porțiuni mici, amestecând continuu până la încorporarea sa totală. Când credeți că ați pus suficient ulei, potriviți gustul final de sare.

_114

_115

Dacă considerați necesar, puteți încorpora în salată fie un gălbenuș crud de ou, fie două linguri de muștar, fie ambele. Sau puteți pune trei-patru linguri de maioneză. Puteți adăuga și puțină zeamă de lămâie. Totul este să vă placă gustul obținut prin aceste adaosuri. Nu sunt obligatorii, dar nici interzise.

Ce este obligatoriu: să dați salata la rece pentru cel puțin 45 de minute – 1 oră înainte de servire, pentru a avea loc întrepătrunderea tuturor aromelor.

_103

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Salată de vinete și ardei copți

 1. relaxat in California…! asa da….recunosc..BBQ.-ul…made in USA…sper sa aibe si la Dedeman in ROMANIA…Intrebarea este ..uleiul de floarea soarelui? ..sau merge oricare?…Uleiul de floarea soarelui .ii da un gust special….!asa cred eu.

  • La zacuscă, în CA, am folosit ulei de rapiță. La fel și la salata de vinete. De floarea-soarelui nu găsești, să dai cu tunul. Oricum, la cât ulei de rapiță am folosit înainte de ’89 pentru aproape orice, cred că merge ca înlocuitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.