Salată de varză dulce cu dressing de iaurt și usturoi

Pe scurt, salată coleslaw. O salată coleslaw are ca ingredient de bază varza albă dulce, dar se poate prepara și cu varză roșie (sau amestec de varză albă și roșie). Mai conține morcov crud, uneori ceapă sau țelină. Diversitatea mare de rețete de salată coleslaw se datorează dressingului, care poate fi o vinegretă simplă (ulei, oțet/zeamă de lămâie, sare), o maioneză, un sos bazat pe iaurt sau diverse variațiuni pe temă. Două rețete de salată coleslaw populare pe internetul nostru național găsiți aici și aici.

Am elaborat și eu o rețetă de salată coleslaw rapidă, cu un sos „de-a gata” (adică luat direct de pe rafturile hypermarketului), sos care conține și usturoi. Ca usturoiul să se simtă doar atât cât trebuie, sosul de usturoi poate fi diluat cu iaurt. Vă recomand iaurtul grecesc. Nu-i musai să aibă 10% grăsime, cum avut-a cel folosit de mine, puteți folosi unul cu 2% sau chiar din cel cu 0% grăsime, asta ca să nu vă stricați silueta.

Încă un pont și gata, trecem la materiile prime și procesul tehnologic: nu vă repeziți în ea (în salată, adică) imediat ce-ați comis-o. Lăsați-o să se odihnească la rece câteva ceasuri bune, să aibă timp să se cunoască și să se împrietenească ingredientele. Nu vă fie teamă că varza se va înmuia prea tare.

Ce vă trebuie?

  • 300 – 400 g varză dulce;
  • 1 morcov (circa 100 g);
  • 1 flacon (230 g) sos Univer cu usturoi pentru salată;
  • 150 g iaurt grecesc cu 10% grăsime (Olympus);
  • 1 – 2 lingurițe sare marină proaspăt măcinată;
  • 1 linguriță rasă piper negru (sau mixt) proaspăt râșnit.

Cum procedați?

Îndepărtați frunzele exterioare ale verzei, tăiați-o în jumătate și îndepărtați cotorul. Dacă aveți o varză mai mare (peste 0,5 kg), folosiți-o doar parțial.

_107

Dați varza pe răzătoare sau tocați-o fideluță.

_106

Frecați bine varza cu sare (pe care o adăugați treptat și mai gustați din când în când), acoperiți-o cu folie alimentară și lăsați-o la rece câteva ceasuri bune, ca sarea să-și facă treaba.

Curățați morcovul și dați-l prin răzătoarea mică.

_108

Amestecați varza tocată cu morcovul ras, amestecați, asezonați cu piper, apoi încorporați sosul cu usturoi.

_101

_102

Dacă aroma de usturoi este prea pregnantă, adăugați treptat și iaurtul grecesc. Amestecați și gustați. O faceți exact cât de usturoiată doriți.

_109

_103

_104

Se servește rece, fie ca antreu, fie poate acompania cărnuri fripte pe grătar (pui, porc, vită). Merge și cu burgeri de vită sau franjuri de porc, ori chiar numai cu cartofi prăjiți (cam ca la Fastfood).

_105

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Salată de varză dulce cu dressing de iaurt și usturoi

  1. Pingback: Ceafă de porc la tavă cu cartofi la cuptor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.