Salată de ton

Odinioară, pe vremea când conservele se desfăceau cu baioneta, această salată de ton era doar apanajul celor care dețineau o astfel de sculă, majoritatea fiind militari în termen sau teriști (pentru cei născuți mai târziu: militari cu termen redus, adică T.R. sau teriști). A nu se confunda teriștii cu tiriștii, care sunt o cu totul altă specie.

_103

În zilele noastre, când conținutul unei conserve se află doar la un click distanță, o astfel de salată de ton poate fi preparată de orice persoană, indiferent de naționalitate, sex, religie, apartenență politică, care îndeplinește cumulativ, următoarele condiții:

 1. Are o licență în domeniul “Prepararea cartofilor în vederea consumului uman”, programul de studii “Fierberea cartofilor în coajă”, promovată cu minim 9/10, și nota 11/10 la disciplina “Fierberea în coajă a cartofilor roșii”;
 2. A absolvit un curs intensiv, de minim 40 de ore, cu tema “Cum să fierbem ouăle nici prea-prea, nici foarte-foarte”;
 3. A făcut practică (minim 6 săptămâni) într-o unitate specializată în curățarea și tocare a  cepei albe în rondele (sunt acceptați și candidații a căror practică a constat în curățarea și tocarea cepei roșii);
 4. A văzut vizionat cel puțin o emisiune TV culinară (se acceptă, la limită, și vizionările de pe canale alternative gen Youtube, Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, LinkedIn ș.a.m.d., excepție făcând +Google – din motive lesne de înțeles) dedicată felierii măslinelor desâmburate, umplute cu diverse chestii: usturoi, ardei gras, anșoa, ton, migdale, măsline (lista ingredientelor este orientativă, nu limitativă, măslinele putând include și alte umpluturi nemenționate);
 5. Are cel puțin un masterat în “Ingrediente pentru salate” (doctoratul în “Salatologie” constituie un avantaj).
 6. Astea fiind zise și consemnate în procesul verbal, să purcede, dară la treabă.

Ce vă trebuie?

 • 0,4 – 0,5 kg de cartofi roșii, din cei mai noi;
 • 2 ouă;
 • 2 conserve mici de ton în ulei, a câte 80 g (netto) bucata;
 • 1 linguriță rasă de muștar de Dijon;
 • 1 ceapă albă, nouă, mică;
 • 1 ceapă roșie, nouă, mică;
 • 1 duzină (+ 12 bucăți) măsline verzi umplute cu anșoa;
 • 1 lingură de ulei de măsline aromatizat cu lămâie;
 • ½ limetă (doar zeama);
 • ½ legătură de mărar proaspăt;
 • 4 – 5 picături de sos Tabasco, verde (pentru cei doritori de senzații tari, cantitatea se poate dubla);
 • Sare marină și piper mixt (proaspăt râșnite) – după gust.

_101

_102

_111

Cum procedați?

Preîncălziți cuptorul la 200 ˚C (asta doar în cazul în care vreți să aveți o scuză pentru berea pe care ați “consumat-o” doar pentru a vă răcori nițel).

Puneți cartofii la fiert, în apă cu sare (½ linguriță). Lăsați-i să fiarbă 15 – 20 de minute, în funcție de mărime, de când apa a ajuns la puntul de fierbere (+105 ˚C, în funcție de cantitatea de sare adăugată și de altitudinea la care vă aflați).

Puneți la fiert ouăle (într-un vas separat) și lăsați-le să fiarbă 180 de secunde, sau trei minute, măsurate de cănd apa a dat în clocot. Opriți focul, lăsați-le încă 3 minute, apoi inundați-le cu apă rece. Vor ieși nici “prea-prea”, nici “foarte-foarte” – recte: albuș ferm, gălbenuș cleios spre tare, numai bun pentru această salată).

După ce s-au răcit, curățați carofii de coajă și feliați-i (în sferturi sau optimi – funcție de mărime), apoi aruncați-i într-un bol mare.

_104

Curățați ouăle (dupe ce s-au răcit și apoi tăiați-le în sferturi, longitudinal (adică pe lungime, ca în poză):

_105

Deschideți (cu grijă) conservele de ton, scurgeți uleiul (fără a-l arunca) și răsturnați conținutul peste cartofi.

_106

Curățați, spălați și tocați în rondele cele doua cepe (una albă, una roșie). Adăugați-le în bol.

_112

Luați măslinele umplute și feliați-le (transversal) în patru. Nu vă impacientați dacă umplutura se repartizează inegal. Tot în bol o să ajungă (evident, cu condiția să adugați feliile în bolul cu conținut de cartofi și ton). Puneți-le în bolul de salată.

_113

_114

Adăugați câteva picături de sos Tabasco verde.

_110

Peste uleiul scurs din conservele de ton adăugați muștarul de Dijon, uleiul de măsline aromatizat cu lămâie și zeama de limetă. Bateți bine totul cu furculița, până când obțineți o emulsie suficient de omogenă, din care aruncați jumătate în bol, unde deja aveți cartofi, ton, ceapă (verde + roșie) și măsline. Asezonați cu sare și piper.

_107

_108

_109

Adăugați ouăle fierte tăiate în sferturi, presărați cu mărar verde proaspăt tocat, apoi stropiți totul cu ulei de măsline asezonat cu lămâie.

_116

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “Salată de ton

 1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

 2. Pingback: Cum valorificăm ouăle fierte de la Paște | Food and beyond…

 3. Foarte frumos si amuzant redactat, am ras copios?. Voi face aceasta salata cu siguranta, deja mi-a lasat gura apa. ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.