Salată de creveți

_100

Creveții (sau crevetele, cum se numeau înainte ca forma incorectă “creveți” să devină normă acceptată de Academia Română), mai mari sau mai mici, cruzi sau prefierți, proaspeți ori congelați, sunt din ce în ce mai prezenți în meniul nostru zilnic. Îi regăsim în tocănițele de sorginte catalană, grecească ori braziliană, în risottourile ori pastele italienești, pe grătar, ori chiar rumeniți ușor în tigaie. Dar să știți că merg chiar și în salate. Despre salata de creveți de mai jos am citit undeva, dar nu mai rețin unde (vârsta, deh), însă mi-amintesc principalele ingrediente (poate și unele în plus). O puteți prepara ca alternativă la clasica “salată de boeuf”, că aveți mult mai puțin de muncit.

Ce vă trebuie?

  • 100 g creveți decorticați prefierți (proaspeți sau congelați);
  • 1 conservă (150 g) de boabe de porumb dulce;
  • 1 conservă (180 g) de mazăre și morcovi baby;
  • 4 – 6 linguri de maioneză light cu usturoi (1 gălbenuș crud, 1 gălbenuș fiert, 2 – 3 lingurițe de muștar fin, 2 căței de usturoi, 1 linguriță de zeamă de lămâie, 150 mL ulei de floarea soarelui, 150 g iaurt grecesc gras);
  • Sare, piper, zeamă de lămâie – după gust;
  • 2 – 3 fire de ceapă verde sau cepșoară (chives) – pentru decor.

Cum procedați?

Asigurați-vă mai întâi că creveții sunt prefierți. De obicei scrie pe ambalaj, dar dacă nu scrie (sau nu-s ambalați), trebuie să fie rozalii, nu cenușii. Dacă folosiți creveți congelați, lăsați-i să se decongeleze lent, peste noapte, în frigider. Clațiți-i bine sub jet de apă, apoi lăsați-i la scurs.

Procedați la fel și cu conserva de mazăre și morcovi, precum și cu cea de boabe de porumb: scurgeți lichidul din conservă, clătiți sub jet de apă, lăsați la scurs. Dacă morcovii vi se par prea mari, puteți să-i tăiați în rondele.

Curățați usturoiul și zdrobiți-l (cel mai bine într-o presă de usturoi).

Pentru maioneză amestecați gălbenușul fiert zdrobit cu gălbenușul crud, zeama de lămâie și muștarul fin. Adăugați în fir subțire uleiul, sub amestecare continuă. Încorporați apoi usturoiul zdrobit, apoi iaurtul grecesc (vedeți să fie din acela cu 10% grăsime).

Mai multe detalii privitoare la obținerea maionezei light găsiți aici.

Amestecați creveții cu mazărea, morcovii și porumbul (toate bine scurse), apoi adăugați maioneza (mai multă, mai puțină – cum vă place) și omogenizați.

Asezonați cu sare, piper, zeamă de lămâie și, în final, decorați cu inele subțiri de ceapă verde ori cepșoară.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.