Salată de cartofi cu păstrăv afumat

_100Cum vii dinspre Lacul Roșu, înainte de intrarea în Bicaz, pe dreapta, se află Păstrăvăria Cheița. Am aflat despre ea nu de mult, când, împreună cu un prieten din Iași, ne întorceam spre casă, după un drum lung prin Ardeal. Era vineri după amiază și călătoream de aproape cinci ore. Ne-am oprit la Cheița să ne potolim foamea. Pe afară era pustiu, doar vreo doi cățălandri întâmpinau mușteriii pe terasa pustie, în amurgul zilei de început de noiembrie. Am intrat în salonul încălzit de o imensă sobă de teracotă și am comandat câte un păstrăv. Clienți puțini la ora respectivă, doar două mese ocupate. În mai puțin de 15 minute a sosit și comanda noastră: câte un păstrăv zdravăn, tăvălit prin mălai și bine rumenit, alături de un boț de mămăligă proaspătă. Plus un castron mare, plin-ochi cu un minunat mujdei de usturoi.

Am dat gata și păstrăvii și mujdeiul, cam tot într-un sfert de ceas. Toată afacerea ne-a costat sub 40 de lei. N-am avut prea mult timp la dispoziție, așa că borșul de păstrăv recomandat de prietenul meu a rămas pentru o dată viitoare. În drum spre ieșire mi s-au lipit de mână 3 păstrăvi afumați pe care, ajuns acasă, i-am transformat într-o salată. O salată de cartofi cu păstrăv afumat, nițică ceapă, câteva măsline și o maioneză.

Ce vă trebuie?

 • 3 – 4 păstrăvi afumați (cam de 100 – 150 g bucata);
 • 8 cartofi mai mititei, speciali pentru salată (se găsesc la Carrefour Market, sunt cartofi albi, nefăinoși, uniformi ca mărime);
 • O ceapă roșie mică;
 • O legătură de ceapă verde;
 • Un pumn de măsline Kalamata;
 • Sare și piper – după gust;

O maioneză preparată din:

 • 2 gălbenușuri de ou (unul crud și unul fiert);
 • 2 linguri de muștar fin;
 • 1 linguriță de muștar iute;
 • 2 căței de usturoi curățați și zdrobiți fin;
 • 1 lingură de zeamă de lămâie;
 • 350 mL ulei din floarea-soarelui;
 • 1 vârf de cuțit de sare.

Cum procedați?

Mai întâi puneti cartofii la fiert în apă cu sare. Lăsații să fiarbă 15 – 20 de minute (de când începe să clocotească apa), scurgeți-i și lăsați-i să se răcescă (trebuie să fie reci când îi înglobați în salată).

Cât timp fierb cartofii, dezosați păstrăvii. Este o operațiune destul de migăloasă, care vă solicită acuitatea vizuală; dacă păstrăvii sunt mici, și oasele lor vor fi tot mici 🙂 Nu aruncați pielea (care se desprinde foarte ușor): tocați-o mărunt și încorporați-o în salată. În piele se găsește mare parte din aroma fumului.

Dacă ați terminat cu peștele, vă puteți apuca de maioneză. Peste cățeii de usturoi curățați și dați prin presă adăugați cele 2 gălbenușuri, muștarul fin, zeama de lămâie și sarea. Încorporați apoi uleiul, turnat în fir subțire, amestecând continuu. La sfârșit adăugați muștarul iute. Câte puțin, să nu vă iasă maioneza prea picantă. Mai multe amănunte despre o maioneză care nu “se taie” găsiți aici.

Curățați și spălați ceapa verde, apoi tăiați-o rondele. Separați partea albă de cea verde, pe care o veți folosi pentru decor.

Curățați ceapa roșie și tăiați-o julien (solzișori).

Dacă până acum vi s-au răcit cartofii, curățați-i și tăiați-i în bucăți potrivite. Dacă nu, curățați-i, feliați-i și așteptați să se răcească.

Încorporați pe rând în maioneză ceapa roșie, ceapa verde (dar numai partea albă), bucățile de păstrăv (inclusiv pielea bucătățită mărunt).

La final adăugați cartofii și măslinele, apoi potriviți gustul de sare și piper (eventual mai puteți adăuga muștar iute și/sau zeamă de lămâie – de gustibus).

Presărați pe deasupra inelele de ceapă verde și dați-o la rece (dacă nu vreți ca tot ce se află în frigider să miroasă a pește afumat, puneți o folie alimentară peste castronul în care ați încropit salata). Știu că vă tentează, dar nu este indicat să v-apucați s-o mâncați pe loc. Va fi mult mai gustoasă după câteva ore de stat la rece, timp în care au timp să se împrietenească și să se întrepătrundă toate aromele.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “Salată de cartofi cu păstrăv afumat

 1. Pingback: Salată de andive cu butterfish, gorgonzola și nuci | Food and beyond…

 2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

 3. Pingback: Păstrăvăria Cheița – un loc în care mergi dacă vrei doar un păstrăv bun | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.