Salată de cartofi cu ceapă și praz

_100Se iau câțiva cartofi albi, nefăinoși, cam de aceeași mărime (în felul acesta se vor fierbe în mod uniform toți), se spală bine și se pun la fiert în apă cu sare. Cam la 15 – 20 de minute după ce clocotește apa, se încearcă cu furculița, pentru a vedea dacă sunt suficient de pătrunși. În caz că da, se scurg bine de apă și se lasă să se răcească.

Cât timp fierb cartofii, se ia o ceapă roșie, nici prea mare, nici prea mică, se curăță și se taie “julien” (peștișori sau fâșii – cum se mai zice).

Trei – patru cepe verzi se curăță, se spală, se zvântă, apoi se toacă rondele.

Se mai ia și o bucată de praz (cam 3 cm parte albă și 6 cm parte verde), se curăță și, cu un cuțit bine ascuțit, se taie în inele cât mai subțiri.

Se spală pătrunjelul, se scutură bine de apă, apoi se toacă mărunt.

Dacă între timp s-au răcit cartofii, se curăță de coajă, apoi se taie cuburi (cam de 1,5 – 2 cm) și se pun într-un bol încăpător.

Se amestecă apoi cu ceapa roșie, ceapa verde, prazul și pătrunjelul și se asezonează cu sare marină și piper mixt – ambele proaspăt râșnite.

Se mai pun vreo 2 – 3 linguri de ulei de măsline, ori din sâmburi de struguri și se amestecă atent, să nu se sfarme cartofii.

În final se decoreză cu câteva inele de praz, se stropește cu o picătură de oțet balsamic de Modena și câteva picături de ulei de măsline aromatizat cu piper roz, chilli și foi de dafin. Se servește rece sau călduță, ca atare sau în calitate de garnitură.

Dacă vi se pare prea simplă și prea ușoară, puteți să-i adăugați câteva fileuri de anșoa – caz în care mai reduceți în prealabil din sarea adăugată în salată. Ori puteți răsturna în ea o conservă de sardine în ulei, caz în care mai puteți stropi salata cu câteva picături de zeamă de lămâie ori de limetă. Puteți pune alături și un pahar de Traminer de Jidvei, ori un Pinot Gris.

Sau puteți s-o așezati – simplă, așa cum este ea – sub o felie de friptură rece, cum este cea din imagine (cum se face friptura asta, o să vă zic cu altă ocazie). În cazul acesta, vinul îl asortați cu carnea. La cotletul acesta de porc merge un Merlot demisec, de exemplu.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

5 thoughts on “Salată de cartofi cu ceapă și praz

  1. Pingback: Inspirații culinare: Cîteva salate ușoare pentru ultima lună de vară – Blogu' lui Sanchoss

  2. Romania a intrat in Guinness World Records cu cea mai mare salata din lume, care a fost pregatita duminica la un complex comercial din Pantelimon.

  3. Pingback: Ton, ton roșu, butterfish … | Food and beyond…

  4. Pingback: Nürnberger Rostbratwürste – cârnăciori albi bavarezi cu garnituri neconvenționale | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.