Salată de cartofi (cartofi cu maioneză, muștar și sos de iaurt cu usturoi)

La Mec, atunci când comandați cartofi prăjiți, nu vă întreabă dacă doriți și pungă. Întrebarea standard este ”Ketchup, maioneză, muștar?” Poate nu vă plac cartofii de la Mec. Sau poate nu vă plac cartofii prăjiți, în general (he, he). Pentru cei doi cititori cărora nu le plac cartofii prăjiți, am sugestia de mai jos.

Ce vă trebuie?

  • ½ kg cartofi albi, nefăinoși
  • ½ legătură de pătrunjel verde
  • 10 – 12 boabe de piper roșu/roz, pentru decor (opțional – adică nu-i musai)

Pentru dressing:

  • 2 linguri de maioneză (artizanală sau din comerț)
  • 2 linguri de sos de iaurt cu usturoi
  • 2 lingurițe de muștar de Dijon
  • Sare, piper mixt proaspăt râșnit – după gust

Cum procedați?

Curățați cartofii, tăiați-i în cuburi (ceva mai mari decât atunci când doriți să faceți un piure), spălați-i în 2 – 3 ape și puneți-i la fiert în apă cu puțină sare.

_101

Fierbeți cartofii 10 – 15 minute (cronometrate de când apa începe să fiarbă cu bule), sau cât să intre furculița ușor în ei. Dacă spumegă, îndepărtați spuma folosind o spumieră, zice Captain Obvious. Scurgeți-i apoi bine de apă.

_102

_103

_104

Puteți folosi și cartofi fierți în coajă, s-ar putea să vă placă mai mult.

Cât fierb cartofii, pregătiți sosul de iaurt cu usturoi (vezi aici cum se face), maioneza (vezi aici cum se face sau, dă fuguța la megaimajul de la parterul blocului și cumpără un borcan (mic) de maioneză Hellmann’s) și muștarul de Dijon (pregătirea lui înseamnă scoaterea borcanului de la locul de depozitare și deschiderea capacului; dacă n-aveți în casă, când cumpărați maioneza achiziționați și un borcan (mic) de muștar dijonez).

Puneți într-un bol mare (în care trebuie să vă încapă și cartofii) ingredientele pentru dressing, asezonați cu sare și piper și amestecați-le (vertiginos, cum am citit undeva) până la omogenizare.

_105

_106

_107

_108

_109

Adăugați în bol cartofii scurși (nu este necesar să se răcească complet), adăugați pătrunjelul verde (în prealabil spălat, scurs bine și tocat – mai mărunt sau din topor) și amestecați din nou. Nu chiar vertiginos, că sfărâmați cartofii. Boabele de piper roșu le adăgați la final, ca să dea bine la poză.

_110

_111

Recomandări de servire:

  1. Ca atare, înainte de masă 😉
  2. Ca atare, la masă, sub formă de antreu
  3. În calitate de garnitură pentru P-uri: pește, pui etc.

_112

_113y

Asocieri:
Dacă nu știți ce fel de vin să alegeți, alb sau roșu, mergeți pe un rosé. Sec sau pe jumătate sec.

_121

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.