Salată de avocado cu somon

M-am uitat peste mâzgălelile mele despre avocado și am constatat că am comis un singur articol despre cum se încropește un guacamole doar cu somon, fără alți reprezentanți ai ihtiofaunei. Am pregătit și în patria natală guacamole cu somon, și nu o singură dată. Uite, am o rețetă chiar cu “cel mai toxic aliment din lume”, după cum titrează blogul unui cunoscut elucubraționist din specia Canis lupus dacicus.

Screen Shot 2019-11-21 at 11.07.20 AM copy

Articolul, preluat ad integrum de pe ecology.md, autointitulat site de “resurs internațional” (sic), este tras pe același calapod cu unul similar, care avea drept țintă pangasiusul vietnamez. Opinia mea despre aceste bombe de presă am expus-o în deschiderea acestui articol și nu mai intru în detalii. Iar dacă totuși vă întrebați de ce un site rusofon publică articole negative doar la adresa somonului de crescătorie din Norvegia sau Canada, uitați-vă puțin pe hartă…

Revenind la oile noastre, am făcut un guacamole care nu-i nici sos, nici pastă, ci mai degrabă salată. Ingredientele își păstrează individualitatea, conferind textură preparatului. Și da, am folosit somon norvegian.

105

Ce vă trebuie?

 • 2 bucăți de avocado, bine coapte;
 • 1 bucată (150 – 200 g) filé de somon afumat;
 • 1 ceapă roșie mică;
 • 3 – 4 căței de usturoi;
 •  3 – 5 roșii cherry;
 • ½ ardei gras roșu;
 • 1 castravete mic;
 • ½ ardei iute (proaspăt sau uscat);
 • 1 limetă (doar zeama);
 • ½ legătură de pătrunjel verde;
 • Sare marină, piper mixt (ambele proaspăt râșnite) – după gust.

Cum procedați?

Pregătiți cam tot ce se poate pregăti, mai puțin avocații. Pe #ăștia dacă-i scoți din coajă prea devreme (se) fac urât. Adică în contact cu oxigenul din atmosferă, toată frumusețea lor de verde se transformă în – pardon my French – căcăniu.

Curățați ceapa și usturoiul, spălați bine castravetele, ardeii (cel gras și cel slab și iute), pătrunjelul și roșiile cherry.

Pentru că încercăm să obține o chestie care pe lângă gust și culoare să aibă și textură, ascundem mixerul sau blenderul și luăm cuțitul cel mai ascuțit care se găsește prin zonă.

Tocați sub formă de cuburi mici somonul, ceapa, castravetele și ardeiul gras. Încercați figura și cu roșiile cherry, poate vă iese mai bine decât mie. Nu uitați să tocați și pătrunjelul.

103

Usturoiul mai bine dați-l prin presă, astfel sunt șanse mai mari ca să se propage uniform prin toată compoziția.

Cu ardeiul iute aveți mai multe opțiuni. Dacă vreți ca să nu vă ia gura foc din prima, eliminați din ardei zonele bogate în capsaicină (zisă și 8-metil-N-vanilil-6-nonenamidă): nervurile și semințele. Ce rămâne, bucățăliți cât mai mărunt. Dacă sunteți genul care merge la indian sau tailandez și comandă mâncarea condimentată ca pentru asiatici, nu vă mai chinuiți cu scos semințele și curățat nervurile, ar fi doar o muncă inutilă.

Azvârliți toate ingredientele (exceptând pătrunjelul) într-un vas încăpator și asezonați-le cu piper. Sarea o puneți la sfârșit, ca să nu faceți ocnă bunătatea de mâncare. Asta pentru că somonul vine și el cu sarea lui. Stoarceți peste amestec jumătate de limetă, adăugați pătrunjelul, apoi puteți trece la avocado.

102

104

106

107

101

V-am mai spus cum se extrage pulpa din fruct, așa că nu mai insist. Dacă ați uitat, aruncați o privire aici, aici sau aici. Sau căutați pe youtube un filmuleț ajutător. Sunt destule. Dacă vă e lene să căutați, luați de aici:

Odată curățat, tăiați-l în cuburi mici (dacă între timp nu l-ați făcut terci), aruncați-l în castronul cu restul ingredientelor și stropiți-l cu zeamă din cealaltă jumătate de limetă. Dacă n-aveți limetă la îndemână, puteți folosi lămâie. Efectul este același, însă nu și savoarea.

108

Nu vă mai rămâne decât să amestecați cu milă ingredientele, ca să nu le zdrobiți. Amestecați doar cât este necesar întru omogenizarea compoziției. Evitați supraamestecarea!

109

111

Cu toată aciditatea adăugată (zeamă de limetă sau de lămâie), bucățile de avocado tot se vor oxida în timp, așa că grăbiți-vă să mâncați preparatul. Fie cu chips din tortilla, fie cu pâine prăjită. V-aș recomanda și un shot de tequila alături. În lipsă merge însă și o pălincă.

110

113

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Salată de avocado cu somon

 1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

 2. Pingback: Antreuri pentru mese festive – Guacamole și alte chestii cu avocado | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.