Salată de andive cu sos de telemea de capră și muștar

100Una din rețelele de socializare (nu dau nume pentru a nu fi acuzat de publicitate ascunsă 🙂 ) mi-a amintit că, acum vreo patru ani pe vremea asta, încropeam o salată de andive dreasă cu un sos de telemea de capră și muștar de Dijon. Era pe vremea când făceam mâncăruri mai bune puțin convenționale și poze mai proaste puțin reușite (nu că s-ar fi schimbat ceva de atunci și până acum 😛 ). Tocmai ce reveniserăm dintr-un periplu prin Sovata, Praid, Toplița, Borsec, Lazarea, Gheorgheni (nu neapărat în această ordine) în care ne-am delectat cu diverse chestii făcute ca-n Ardeal: păstrăv prăjit cu mămăliguță și mujdei, coaste de purcel cu mămăligă și brânză, supă gulyas, supă de cartofi cu tarhon, papricaș, toate stropite din belșug cu palincă și borviz. După toate astea, nepoții mei și-au dorit ceva puțin mai exotic. Le-am făcut garides saganaki, niște chinezării la wok (vă voi povesti despre ele altă dată) și această salată, inspirată de faptul că aveam în frigider niște andive pregătite să iasă din termenul de garanție.

Ce vă trebuie?

  • 3 andive potrivite ca mărime (circa 350 – 400 g în total);
  • 150 – 200 g telemea de capră;
  • 3 linguri de muștar de Dijon;
  • 2 – 3 căței de usturoi;
  • ½ legătură de mărar verde;
  • 2 – 3 linguri de chefir (se poate înlocui cu lapte bătut sau un iaurt mai fluid);
  • 3 linguri de ulei de măsline;
  • 1 – 2 lingurițe de zeamă de lămâie;
  • Sare, piper negru – după gust.

Cum procedați?

Întrucât andivele sunt foarte sensibile și se oxidează ușor, lăsați pentru mai la urmă pregătirea lor, ocupându-vă mai întâi de pregătirea sosului:

Tăiați telemeaua în cuburi cam de 1 – 1,5 cm;

Curățați usturoiul;

Spălați și scurgeți mărarul, apoi rupeți-l în 2 – 3 bucăți;

Puneți în blender telemeaua, usturoiul și mărarul și pulsați până când obțineți o pastă;

101Adăugați muștarul și uleiul, apoi pulsați din nou; 102

Adăugați chefir cât să obțineți un sos nu prea vâscos și potriviți gustul de sare și piper.

103
104

Acum, că sosul este pregătit, vă puteți ocupa de andive:

Îndepărtați frunzele din exterior ale andivelor, iar pe cele rămase tăiați-le perpendicular pe fibră, în bucăți lungi de 1,5 – 2 cm.

Întrucât cotoarele sunt ceva mai amare decât restul, se recomandă îndepărtarea lor. Vedeți aici cum se poate face acest lucru.

Puneți frunzele de andive într-un bol încăpător și stropiți-le cu zeamă de lămâie. În felul acesta, pe de o parte încetiniți procesul de oxidare, iar pe de altă parte veți da și un gust ușor acrișor salatei.

105Adăugați peste andive sosul pregătit mai înainte, amestecați totul cu simț de răspundere, apoi dați salata la rece (în frigider), măcar pentru o jumătate de oră înainte de servire. Tocmai ați obținut o salată aperitiv ușoară și răcoritoare, ușor acrișoară, ușor picantă, ușor amăruie. Adică ușoară din toate punctele de vedere. Dacă vă plac andivele, aruncați o privire și aici, unde o să găsiți și alte sugestii de preparare. 106

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.