Salată de andive cu pui

100Iată o salată pentru a cărei pregătire nu trebuie să vă obosiți prea tare. Este aspectuoasă, hrănitoare, iar ingredientele pentru prepararea ei le găsiți tot timpul anului. Vă scoate din încurcătură și atunci când aveti musafiri la masă și vreți să epatați.

Ce vă trebuie?

  • 500 g andive (găsiti andive proaspete tot timpul anului, în majoritatea hypermarketurilor; eu le iau din Selgros, unde sunt ambalate la caserole de 0,5 kg, care costă în jur de 5 lei; într-o jumătate de kg intră cam 3 – 4 andive);
  • 200 g piept de pui, fiert sau rumenit în tigaie în puțin ulei;
  • 100 – 150 mL maioneză (eu am făcut-o dintr-un gălbenuș crud, câteva picături de zeamă de lămâie, o lingură de muștar, 200 mL ulei de floarea soarelui și un praf de sare – mi-a mai și rămas; dacă nu vă prea pricepeți, găsiți mai multe amănunte despre prepararea maionezei, aici; dacă nu vă pricepeți de loc, cumpărați maioneză gata preparată 🙂 );
  • zeama de la o jumătate de lămâie;
  • 5 – 6 nuci (numai miezul! 😀 );
  • sare și piper după gust.

Cum procedați?

  • Mai întâi îndepărtați frunzele exterioare ale andivelor, în special dacă sunt ofilite;
  • Pastrați câteva frunze întregi (vreo 12 – 15) în care să puneți salata;
  • Restul frunzelor tăiați-le perpendicular pe fibră, în fâșii de 1 – 1,5 cm lungime (dacă nu vă place gustul intens-amărui al andivelor, scoateți-le în prealabil cotoarele care sunt responsabile de acest gust; o metodă de a scăpa de cotoarele amărui gasiți aici);
  • Deoarece sunt foarte sensibile la oxidare, este bine ca imediat ce ați “tocat” frunzele să le stropiți cu zeama de lămâie – în felul acesta procesul de oxidare este încetinit;
  • Tăiați pieptul de pui (fiert sau ușor rumenit) în cuburi mici (cam 5 – 7 mm latura va fi numai bine);
  • Amestecați frunzele tăiate cu pieptul de pui, adăugați maioneză (nu prea multă, să nu devină o salată grețoasă), potriviți de sare, piper și (eventual) zeamă de lămâie;
  • Așezați pe un platou “bărcuțele” din frunze de andivă întregi și umpleți-le cu salată, apoi adăugați deasupra, în fiecare bărcuță câțiva mieji de nucă rupți în bucățele mici;
  • Dați puțin la rece (cam 30 – 40 de minute), după care vă puteți lăuda (familiei, musafirilor etc.) cu talentele voastre în materie de “haute cuisine”.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

4 thoughts on “Salată de andive cu pui

  1. Pingback: Masa de Crăciun a bloggerului care n-a tăiat porcul | Food and beyond…

  2. Pingback: Legume din supă gătite la cuptor | Food and beyond…

  3. Pingback: Legume din supă gătite la cuptor | Bacau Expres

  4. Pingback: Salată cu piept de pui | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.