O salată ieșită din tiparele clasice, care poate înlocui, la masa festivă de Paște, clasica salată de boeuf. Are mai puțină încărcătură energetică (mai puține calorii – cum ar zice nutriționiștii apăruți precum ciupercile după ploaie), și este mult mai ușor de pregătit. Iar dacă nu găsiți, ori nu vă permiteți butterfish, puteți să-l înlocuiți cu orice alt pește afumat. Inclusiv păstrăv.
Ce vă trebuie?
- 2 – 3 andive;
- 150 g butterfish afumat;
- 200 g brânză gorgonzola;
- 6 – 8 nuci – doar miezul (!), rupt în sferturi sau jumătăți de sferturi (optimi, care vasăzică);
- Zeama de la ½ lămâie.
Pentru decor:
- 1 ardei gras, galben;
- 6 – 8 roșii cherry.
- 1 gălbenuș de ou;
- 1 linguriță rasă de curry Madras (google it!);
- 1 linguriță de muștar de Dijon;
- ½ lămâie – doar zeama;
- 100 – 150 mL ulei vegetal;
- 1 castravecior murat (în saramură sau în oțet);
- 1 lingură de frunze de tarhon uscat;
- Sare, piper – după gust.
Cum procedați?
Apucați-vă mai întâi de dressing:
Amaestecați viguroș gălbenușul crud de ou (fără Salmonella!) cu muștarul și praful de Curry Madras.
Asezonați cu sare și piper, apoi adăugați zeama de lămâie.
Turnați uleiul, în fir subțire (ca la maioneză), până când obțineți un sos subțire (să nu aibă viscozitatea mai mare de 0,004 Pa.s la 20 ˚ C 😉 );
Încorporați în sos castraveciorul murat (tocat mărunt și bine stors) și frunzele de tarhon (tocate mărunt și ele).
Odată dressingul preparat, puteți monta salata:
Pe un platou încăpător (Φ = 300 mm) așezați în formă de stea frunzele mari de andive (eliminați cotorul amărui, așa cum v-am învățat aici). Stropiți-le din belșug cu zeamă de lămâie, ca să nu se oxideze prematur.
Așezați, pe fiecare frunză, fâșii de butterfish (sau escolar, cum Domnul îi mai zice), apoi bucățele de gorgonzola și nuci.
Frunzele mai mici de andive tăiați-le în fâșii transversale și presărați-le pe platou alături de roșiile cherry și fâșii de ardei gras.
Peste această minunată operă, turnați (cu milă) dressingul anterior preparat. Puneți alături un bol cu dressing pentru cei care mai poftesc o extra-porție.
Se servește bine răcită, eventual acompaniată de un pahar de vin alb, sec. V-aș recomanda unul de Burgundia. Știu că n-o să prea găsiți, așa că încercați un Gewurtz Traminer de Jidvei.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!
Interesanta combinatie. Cum sunt mare amator de butterfish..voi incerca intr-o buna zi! 🙂
Cina mea de aseara a fost aceasta salata de andive cu branza si nuci ,o combinatie potrivita si delicioasa,absolut pe placul meu.Am folosit Gorgonzola dulce si mar dar le puteti inlocui cu branza Roquefort si para. Spalati ,scoateti cotoarele andivelor , taiati-le in bucati maricele si puneti-le intr-un bol.Adaugati branza tocata cubulete sau rupta cu mana,marul feliat fin si miejii de nuca .
Pingback: Salată de andive cu pește afumat și brânză cu mucegai albastru | Food and beyond…
Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…