Salată de andive cu brânză și ton

Nu știu cât de mult vă dați în vânt după andive. Mie unuia, îmi plac. Fie că sunt în prealabil opărite și apoi date la cuptor (ca aici sau aici), fie că sunt crude, încorporate în diferite salate, alături de alte ingrediente: piept de pui, pește afumat, brânzeturi, nuci etc.

O salată de andive este ușor de pregătit. Componenta de bază (adică andiva) se găsește în orice hypermarket care se respectă (Auchan, Selgros, Carrefour, Cora), ba chiar și la MegaImage. Chiar dacă prețul andivelor aproape s-a dublat în ultimii 4 – 5 ani, încă sunt mai accesibile decât sparanghelul, de exemplu. Odată achiziționate andivele, cu restul ingredientelor e mai simplu. Majoritatea lor se găsesc prin cămară sau prin frigider. Asta dacă nu faceți parte din categoria celor care, șapte zile din șapte, “serviți masa” în oraș, sau mai nou, apelați la “home delivery” (că “livrare la domiciliu” sună prea paysan).

_101

Ce vă trebuie?

  • 2 – 3 andive (circa 350 – 400 g în total);
  • 200 g brânză cremoasă cu mucegai albastru (găsiți la Lidl “Le Bleu”);
  • 2 conserve mici (80 g bucata) de ton (bucăți) în ulei;
  • 1 lămâie (doar zeama);
  • 2 – 3 linguri de maioneză (poate fi și de-a gata; în acest caz, folosiți Hellmann’s);
  • 1 lingură de muștar de Dijon;
  • Sare marină (proaspăt râșnită) și piper negru cu lămâie – după gust;
  • 1 linguriță boabe de piper roșu;
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin.

Cum procedați?

Stoarceți zeama de lămâie în castronul în care veți prepara salata.

Tăiați brânza în cuburi cam de 1 cm. Este bine ca înainte să o tăiați s-o țineți câteva ore la frigider (sau 15 – 20 de minute la congelator), ca să fie mai țeapănă. În caz contrar va fi foarte moale, lipicioasă și dificil de tranșat.

Scurgeți bine uleiul de peste bucățile de ton.

Într-un vas separat amestecați maioneza cu muștarul și asezonați cu sare și piper (din acela negru cu lămâie – îl găsiți la plic cam în orice market).

_107

_108

_109

Andivele lăsați-le la urmă, întrucât se oxidează rapid în contact cu oxigenul din aer. Ca să nu se întâmple acest lucru, imediat ce le-ați bucățălit aruncați-le în vasul cu zeamă de lămâie și amestecați-le cu aceasta. În acest fel preveniți oxidarea prematură.

Cotorul andivei este cam amărui, iar dacă nu vă place gustul, tăiați andivele în jumătate pe lungime și, printr-o tăietură în V (așa cum își revine economia după pandemie), eliminați cotorul.

_102

Odată cotorul îndepărtat, tăiați fâșii cam de 2 – 4 mm lățime (dacă andivele sunt mari, după ce ați îndepărtat cotorul le puteți despica încă o dată pe lungime și abia după aceea le faceți fâșii). Bucățile de andivă le treceți rapid în vasul cu zeamă de lămâie.

_103

_104

Adăugați peste andive cuburile de brânză și bucățile de ton, apoi amestecați ușor, să nu sfărâmați prea tare peștele.

_105

_106

Turnați peste salată dressingul de maioneză și muștar, mai amestecați puțin, apoi presărați pe deasupra boabe de piper roșu.

_110

_111

_112

Acoperiți vasul cu folie alimentară și dați-l pentru 1 – 2 ore la rece.

_113

Înainte de servire stropiți salata cu ulei de măsline extravirgin.

_114

Dacă nu vă îmbie combinația de brânză mucegăită cu ton, puteți renunța la ele. Preparați doar dressingul de maioneză și muștar și turnați-l peste bucățile de andivă stropite în prealabil cu zeamă de lămâie.

_115

_116

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

1 thought on “Salată de andive cu brânză și ton

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.