Salată cu șuncă afumată

Este bine cunoscut faptul că salata boeuf (Appellation d’origine contrôlée – AOP) este doar acea salată cultivată în regiunea Boeuf din Franța. Toate celelalte salate asemănătoare care se ivesc pe mesele românilor cu ocazia diverselor evenimente (Paște, Crăciun, Revelion, … – completați voi restul) sunt doar amestecuri relativ omogene conținând bucăți mici de legume, murături și carne, având drept liant o emulsie pe bază de gălbenuș de ou, muștar și ulei vegetal, emulsie incorect numită maioneză. Asta din cauză că adevărata maioneză (AOP) crește doar în orașul francez Mayon și în comunele limitrofe. Dacă nu vreți să cheltuiți o avere pe produsele originale mai sus amintite, citiți în continuare.

_209

_201

Ce vă trebuie?

  • 125 g cubulețe de șuncă de porc afumată;
  • legume fierte recuperate din supă: 1 țelină, 2 cartofi, 2 pătrunjei, 2 morcovi;
  • ½ ardei gras roșu;
  • 10 – 15 măsline negre, fără sâmburi;
  • 8 – 10 castraveciori murați în oțet;
  • 2 lingurițe de muștar clasic (sau iute dacă doriți o salată mai picantă);
  • 200 – 250 g maioneză clasică, făcută în casă;
  • sare marină și piper negru – după gust.

Cum procedați?

Scurgeți bine legumele, lăsați-le să se răcească apoi tăiați-le în cuburi mici.

_202

Clătiți castraveții murați și tăiați-i în cuburi cam de aceeași dimensiune cu cuburile de legume și de șuncă. Stoarceți-i dacă vi se pare că au prea mult lichid.

_203

_204

Tăiați în cuburi măslinele și ardeiul gras (e nevoie să vă mai spun că tot la aceeași dimensiune ca și chestiile anterior menționate?).

_205

_206

_207

_208

Amestecați bine toate cuburile, adăugați muștarul și maioneza, asezonați cu sare și piper, apoi amestecați din nou viguros.

_210

_211

_212

_213

_214

Gustați și vedeți ce-i mai trebuie: sare, iuțeală (mai puneți muștar iute sau piper) sau acreală (adăugați castraveți murați sau zeamă de lămâie). Dacă dimpotrivă, e prea acră, prea picantă sau prea sărată, ori mai fierbeți repede un cartof și lungiți salata, ori declarați solemn că așa ați vrut să o faceți.

_215

Oricum ar fi, când e gata, la frigider cu ea pentru câteva ore, timp în care gusturile și aromele se mai combină. Puteți s-o ungeți cu maioneză, s-o ornați ca pe salata boeuf sau s-o lăsați “natur”. Eventual o mai dichisiți cu feliuțe de castravecior murat.

_217

_219

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.