Salată cu ouă fierte reciclate

Masa de Paște de anul acesta n-a fost chiar total asimptomatică. Unele simptome, cum ar fi sarmalele și salata boeuf au lipsit cu desăvârșire, iar celelalte s-au manifestat mult mai puțin pregnant față de anii trecuți, însă au ținut mai mult.

_100

De borșul de miel am scăpat abia astăzi, iar friptura, cu toate că a reprezentat doar 50% din cantitatea raportată în aceeași perioadă a anului anterior, s-a întins pe mai bine de 96 de ore.

_120

Până anul acesta, numărul ouălor vopsite începea de la 20 în sus. Având în vedere circumstanțele, acum am pus la fiert doar 10, să fie, așa, simbolic. 40% au crăpat la fierbere, din care jumătate atât de tare încât nici n-au mai intrat pe fluxul tehnologic de vopsire / răcire / lustruire cu slănină. Două s-au dat cap în cap chiar în Duminica Paștelui, s-au mai pierdut vreo două pe la micul dejun, restul găsindu-și odihna în frigider până în ziua de azi.

_120

Ca să îmbogățesc colecția, am comis salata de mai jos. Inițial am vrut să fac ceva cu ridichi, salată și ceapă verde, dar am constatat că ridichile se epuizaseră și n-am vrut să mai scriu o declarație de cumpărat ridichi pe propria-mi răspundere, așa că am pus ce-am avut.

_103

Ce vă trebuie?

 • 4 ouă fierte;
 • 1 legătură de salată verde;
 • 2 roșii;
 • ½ castravete Fabio;
 • 3 – 4 fire de ceapă verde;
 • 1 – 2 lingurițe oțet balsamic.

Dressing:

 • 1 gălbenuș fiert;
 • 4 linguri de ulei de măsline;
 • 4 lingurițe de muștar iute;
 • 125 g iaurt grecesc cu 10% grăsime;
 • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Spălați bine și scurgeți salata verde, apoi tăiați-o sau rupeți-o în bucăți mici.

Spălați și curățați ceapa verde, apoi tăiați-o în rondele.

Curățați bucata de castravete și feliați-o.

Spălați roșiile și tăiați-le felii.

_101

Decojiți ouăle, apoi tăiați-le în bucăți. Păstrați un gălbenuș pentru dressing.

_102

_104

Amestecați toate ingredientele într-un castron încăpător și asezonați-le cu puțină sare.

_105

Într-un recipient separat pregătiți dressingul pentru salată:

Amestecați gălbenușul sfărâmat cu muștar și frecați până obțineți o pastă, pe care o asezonați cu piper proaspăt râșnit. Puteți folosi piper negru, alb sau mixt.

_106

_107

Încorporați treptat în pastă uleiul de măsline.

_108

_109

Adăugați apoi în porțiuni mici iaurtul și încorporați-l și pe acesta în pastă.

_110

La final asezonați dressingul cu sare. Puteți folosi sare normală sau sare anormală. Roz de Himalaya, de exemplu. O recomand călduros, întrucât conține majoritatea elementelor din tabelul lui Mendeleev, cu excepția celor artificiale. Cum nu mai știu pe unde am pus-o (știu doar că e lângă punga cu sare albastră, care arată exact ca piatra vânătă – CuSO4.5H2O), am pus sare de Ikea, aromatizată cu leurdă.

_111

_112

Mai am încă trei variante de fulgi de sare de la Ikea: naturală, afumată cu fum de stejar, respectiv cu ciuperci sălbatice.

_119

Dressingul astfel preparat se toarnă peste salată și se amestecă cu simț de răspundere. Sau cu o furculiță.

_113

_114

_115

La final stropiți salata cu oțet balsamic.

_116

_117

Oțetul se poate adăuga și în dressing, dar o să ratați efectul cromatic. Sper că ați observat că nu am utilizat un oțet balsamic comun, de care găsiți în toate supermarketurile și chiar și la Megaimaj. Am pus unul cu aromă naturală de zmeură, provenit tocmai din țara lui Orange Man. Puteam să-l înlocuiesc cu o pastă balsamică aromatizată cu smochine (produs grecesc), dar ar fi devenit salata prea exotică și aș fi fost acuzat de snobism culinar.

_118

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “Salată cu ouă fierte reciclate

 1. Pingback: Cum valorificăm ouăle fierte de la Paște | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.