Salată cu cartofi mov și macrou afumat

_100De relativ puțină vreme, a apărut și prin hypermarketuri un soi de cartofi mov. Nu sunt exagerat de scumpi; o sacoșă de 1,5 kg costă doar 6,99 Lei. Acceptabil, atâta timp cât cartofii noi autohtoni sar lejer de 8 Lei kilogramul. La gust nu e mare diferență față de cartofii clasici, fierb doar puțin mai greu. Prin fierbere se mai decolorează (în special dacă sunt curățați și tăiați în cuburi – ca pentru piure), însă culoarea lor se revigorează rapid dacă sunt stropiți cu zeamă de lămâie. I-am testat și sub formă de cartofi natur (fierți la abur), sub formă de piure, ori fierți în coajă și transformați în salată, cum ar fi această salată cu cartofi mov și macrou afumat. Încă n-am încercat să-i prăjesc, dar urmează.

Ce vă trebuie?

  • 250 – 300 g cartofi mov;
  • 250 – 300 g cartofi noi, albi;
  • 140 g filé de macrou afumat;
  • 1 ceapă roșie;
  • 2 – 3 fire de ceapă verde;
  • 4 – 6 castraveți Cornichon mici (4 cm), în oțet;
  • zeama de la ½ lămâie;
  • 1 – 2 lingurițe boabe de piper roșu.

Pentru sosul – vinegretă:

  • 2 lingurițe muștar clasic, fin;
  • 4 lingurițe muștar de Dijon;
  • 4 linguri ulei de măsline;
  • 1 linguriță de oțet balsamic;
  • 1 linguriță zeamă de lămâie.

Cum procedați?

Cartofii se fierb în coajă, în apă cu puțină sare (½ linguriță). Cam în 10 – 15 minute fierb cartofii noi. Ceilalți, cei mov fierb în vreo 15 – 20 de minute (timpul este calculat de când începe să fiarbă apa, nu de când ați pus oala pe foc). Dacă nu vreți să-i fierbeți separat, îi încercați înțepându-i cu furculița și-i scoateți din oală pe măsură ce s-au pătruns. Îi lăsați să se răcească bine, îi decojiți și apoi îi tăiați în rondele subțiri, de 3 – 4 mm grosime.

Pregătiți un bol mare în care puneți rondelele de cartofi. Dacă vreți să mai înviorați culoarea cartofilor mov (care se decolorează la fierbere), adăugați peste ei niște zeamă de lămâie.

Cât timp fierb cartofii, îngrijiți-vă de celelalte ingrediente:

  • spălați, curățați și tăiați julienne ceapa roșie;
  • curățați, spălați și tocați în rondele fine ceapa verde;
  • clătiți și tăiați în rondele castraveciorii murați;
  • tăiați fileul de macrou în bucăți mici.

Pregătiți sosul vinegretă, turnând peste amestecul de muștar fin și dijonez mai întâi uleiul, apoi oțetul balsamic și zeama de lămâie. Amestecați continuu, cât turnați lichidele în muștar.

Peste rondelelel de cartofi adăugați ceapa roșie, ceapa verde, peștele afumat, castraveții murați, piperul roșu.

La sfârșit adăugați sosul vinegretă și amestecați totul cu grijă, pentru a nu sfărâma cartofii. Sare suplimentară nu cred că este nevoie să mai adăugați – cartofii au fost deja fierți în apă sărată, iar peștele afumat este suficient de sărat.

Deși cartofii n-au nevoie de pâine alături, de dragul pozei am prăjit o felie de pâine integrală, peste care am aruncat o lingură din minunata salată cu puțin mov.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Salată cu cartofi mov și macrou afumat

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.